In calitate de profesor si om politic important, istoricul N. Iorga si-a petrecut o mare parte din timp slujind intereselor nationale din capitala Romaniei. Locurile cele mai apropiate de sufletul sau vor fi ramas insa cele de provincie: intai Botosaniul natal, iar din 1907 pana la sfarsitul tragic, Valenii de Munte. Despre acesta din urma avea chiar sa marturiseasca intr-una din scrierile sale: "Era aici o pace, o buna intelegere romaneasca, o ceremonie intarziata, fara nici un amestec de populatie straina..Era ceva de creat in acest colt de lume pustie", referindu-se poate la revelatia de a transforma localitatea dintr-un "oras al tuicii" intr-o citadela a culturii romanesti.
Exemplificand valabilitatea dictonului "Omul sfinteste locul", dupa ce s-a stabilit in linistea provinciala de la Valeni, savantul a reusit in cativa ani sa intemeieze bine cunoscutele asezaminte pentru popularizarea istoriei, artei, etc, si nu in ultimul rand a vechilor mestesuguri in randul oamenilor simpli.
Astazi, cine ia calea Valenilor, cu placere va descoperi pe partea dreapta - sosind dinspre Ploiesti - Muzeul Memorial "Nicolae Iorga". Casa in care a locuit istoricul prezinta in sine un deosebit interes fiindca dateaza din secolul al XVIII-lea si reflecta stilul arhitectonic brancovenesc. Cladirea care a devenit muzeu, inaugurat la 28 noiembrie 1965, este atestata documentar in 1833 si de-a lungul timpului a avut numerosi oaspeti de seama: consulul englez E. Blutte (in 1833) care il viziteaza pe N. Filipescu (boier din Drajna), Alexandre Eiffel care colaboreaza cu inginerul Gh. Panculescu (participant la construirea Turnului Eiffel din Paris), Printul Carol si Principesa Elisabeta in 1912, Maria Sa Regina Maria insotita de principesele Ileana (a României), Irina (a Greciei) si principele Nicolae, fratele lui Carol si altii.
Dupa ce patrunzi pe poarta in curtea interioara, in stanga vezi prispa spatioasa, cu stapli din lemn scupltati la capete. Biroul si salonul de primire pastreaza cadrul intim al perioadei traite aici de Nicolae Iorga, putand fi admirate picturi pe sticla, lemn sau panza, ultimele semnate de mari artisti: Nicolae Grigorescu, Severo Burada, Catul Bogdan, precum si manuscrise, fotografii si diferite acte originale sau facsimile. Mobila, tablourile de familie, prezenta detaliului in aranjament iti dezvaluie preocupari care merg catre traditie, catre arta populara si artizanala romaneasca.
In spatele acestei cladiri se afla o alta cladire, din secolul al XVIII-lea, - Scoala de misionare, infiintata in 1923 de Iorga, si care, in prezent, adaposteste Muzeul de Arta Religioasa. Parte dintre obiectele de cult de aici provin de la fosta Manastire Valeni (actuala biserica Manastirea aflata fata in fata cu muzeul), parte de la alte biserici de pe Valea Teleajenului. Muzeul Nicolae Iorga cuprinde doua expozitii: una cu caracter documentar, cealalta de arta medievala romaneasca.
Sursa foto 1,2, 3
Ionut Cruceru
editor artline.ro
18 ianuarie 2012