Muzeul Matisse, dedicat unuia dintre cei mai interesanti si populari pictori francezi, se gaseste la Nisa, fiind gazduit la etajul intai al unei frumoase vile, ce poarta din 1950 numele de Villa des Arenes, la parterul careia se gaseste Muzeul de Arheologie din localitate.
Povestea Muzeului Matisse
Superba cladire unde se afla Muzeul Matisse are o interesanta istorie, care da un plus de farmec locurilor. Primele marturii privind existenta unei case modeste pe locul de astazi al vilei dateaza din 1622, iar un document din 1670 arata ca un anume Jean-Baptiste Gubernatis, "consul de Nice", a transformat-o intr-o superba vila in stil genovez, cu frumoase ornamentatii si mobilier la moda atunci. Vila avea sa fie cu totul gata in 1685, gata sa isi primeasca noul proprietar, presedintele Senatului orasului.
In 1823, Palatul Gubernatis (cum era numita cladire) devine proprietatea lui Raymond Garin de Cocconato, care ii modifica aspectul exterior si mai ales interioarele, pentru a o aduce la standardele de confort si eleganta ale vremii. Cu un nou nume, Villa Garin de Cocconato, cladirea avea sa fie vanduta in 1923 unei societati imobiliare, de catre ultima mostenitoare a familiei. Cum terenul era tentant, s-a pus problema demolarii cladirii, si dupa indelungi amanari si negocieri primaria a cumparat casa, rebotezand-o (pentru a cata oara) Villa des Arenes.
Din 1963 vila a devenit sediu de muzeu, de fapt de muzee : la etaj Muzeul Matisse, la parter Muzeul de Arheologie. La inceputul anilor '90 Muzeul Matisse a fost renovat si extins, adaugandu-se o noua aripa, totul fiind gata in 1993. Problema extinderii cladirii s-a pus pentru prima oara in anii 80 ai secolului trecut, iar "responsabil" a fost Jean-Francois Bodin. Laureat al unui concurs de arhitectura, in 1987, Bodin si-a asumat dificila sarcina de a renova si extinde vila de secol XVII, pentru a oferi mai mult spatiu expozitional. Cum pe locul destinat viitoarei constructii au fost descoperite, cu ocazia saparii fundatiilor, mai multe vestigii arheologice, proiectul a fost modificat. Noua aripa a cladirii a fost construita la este vechii vile, pe doua niveluri, dintre care unul la subsol. Intrarea in muzeu se face in prezent prin corpul nou de cladire, inteligent armonizat cu partea veche.
Extensia a fost gandita in jurul a trei creatii monumentale ale lui Henri Matisse : guasa Fleurs et Fruits, macheta unei decoratiuni pentru curtea interioara a unei elegante vile californiene si basoreliefurile in bronz Dos II si Dos III. Aici, vizitatorii pot gasi si o librarie, dar si o sala de conferinte. La etaj se gasesc salile pentru expozitiile temporare si un atelier unde sunt proiectate intreaga zi animatii diverse. In curand aici va fi deschis si un cabinet de desene, unde cei interesati vor putea consulta lucrari de grafica, in original si in reproduceri.
Colectiile Muzeului Matisse
In prezent, in colectia muzeului se gasesc 68 de picturi si guase, 236 desene, 218 gravuri, 57 sculpturi, 14 carti ilustrate, 95 de fotografii si 187 de obiecte care i-au apartinut pictorului, alaturi de serigrafii, obiecte de ceramica, tapiserii si diverse documente. Toata aceasta colectie impresionanta, inteligent prezentata in cadrul muzeului, este ocazia ideala pentru a descoperi spatiul creativ a lui Henri Matisse. In afara expozitiilor permanente in fiecare an muzeul gazduieste expozitii temporare, conferinte, proiectii de filme de arta.
Prima parte a colectiilor muzeului a fost donata de Matisse insusi, pe 21 octombrie 1953, fiind practic primul pas facut de muzeu. Atunci, maestrul a donat un tablou - Natura moarta cu grenade (1947) - patru desene din seria Teme si Variatiuni (1941 - 1942), o guasa - Dansatoarea creola (1950) si doua serigrafii, Oceania, marea si Oceania, cerul (1947). Pe 4 august 1960 doamna Matisse daruia un lot mult mai impresionant de lucrari : 20 de picturi, o guasa, cinci sculpturi, 84 de desene si nu mai putin de 109 obiecte diverse, din apartamentul-atelier. Pe 30 septembrie acelasi an mostenitorii lui Matisse daruiau muzeului alte trei picturi, doua sculpturi, 101 desene, trei lucrari in ceramica, noua gravuri, noua carti ilustrate si cateva obiecte personale, iar colectia muzeului era deja impresionanta. Trei ani mai tarziu se adaugau sase tablouri, doua guase, peste 130 de gravuri, alte sapte carti ilustrate si cateva obiecte ale artistului.
Aceste patru donatii, numite astazi "donatii fondatoare", au facut ca interesul pentru muzeu sa creasca rapid, ca si numarul vizitatorilor. Ulterior si alte comori se vor adauga colectiilor, cum s-a intamplat in 1978, spre exemplu, cand Jean Matisse a donat lucrarea Nimfa in padure, doua guase si trei desene monumentale, alaturi de o tapiserie si 50 de sculpturi. Aveau sa urmeze si alte donatii si achizitii, iar astazi Muzeul Matisse este unul dintre cele mai frumoase din Franta.
Noiembrie 2007