Muzeul Kunst Palast din Dusseldorf, Germania, prezinta iubitorilor artei o impresionanta expozitie Caravaggio, deschisa pana pe 1 iulie 2007. Prea putini artisti au reusit sa ofere artei lucrari atat de impresionante, si chiar mai putini au fost priviti cu fascinatie si chiar adoratie, biografiile lor fiind adesea si mai comentate decat lucrarile. Michelangelo Merisi, pictorul italian cunoscut sub numele de Caravaggio, a trait intre 1571 - 1610 si a reusit inca din timpul vietii sa isi surprinda contemporanii cu lucrarile sale. Dupa studii la Roma si Milano, a lucrat cel mai mult in partea de sud a Italiei si in Malta. Intr-o periaoda relativ scurta, dar deosebit de prolifica, acest cofondator al Barocului a reusit sa revolutioneze practic pictura. Lucrarile din expozitia de la Muzeul Kunst Palast ofera o retrospectiva a acestui interval prin intermediul unor compozitii superbe, care nu doar ca i-au adus artistului succesul european, ci au fost adesea imitate, dand nastere astfel unui stil care va fi continuat de succesorii lui Caravaggio. In total sunt expuse peste 30 de tablouri, multe imprumutate de la muzee internationale de prestigiu sau din colectii particulare.
Picturile lui Caravaggio au fost foarte apreciate si cerute de colectionari inca din timpul vietii artistului, datorita finetei executiei si in special a manierei in care artistul obtinea efecte deosebite de umbre si lumini. Printre clientii sai fideli se numarau reprezentantii Bisericii, nobilii, colectionarii. Unele dintre lucrarile sale pot fi admirate si astazi in numeroase biserici din Italia, Sicilia si Malta, reusind sa depaseasca manierismul care dominase arta plastica pana atunci. Incepand din secolul XVII, stilul lui Caravaggio avea sa influenteze numerosi artisti importanti, precum Velasquez, Rubens si Rembrandt, curentul baroc ajungand sa fie marcat de stilul artistului. Chiar daca in urmatoarele doua secole creatia sa a intrat intr-un con de umbra, Caravaggio nu a fost uitat, fiind redescoperit cu entuziasm la inceputul secolului XX si influentand din nou artele plastice, de aceasta data curentele avangardiste. Astazi Caravaggio este considerat de critici si pasionati unul dintre cei mai importanti artisti ai picturii europene.
Caravaggio nu a fascinat doar prin lucrarile sale ci, asa cum se intampla cu putini pictori ai epocii, prin biografia sa, care a fost subiectul celor mai stranii zvonuri si supozitii. Sursele privind viata artistului sunt numeroase si diverse, de la documente oficiale la marturiile colectionarilor si protectorilor sau adversarilor. Viata sa a fost cel putin la fel de vasta si interesanta ca opera : s-a bucurat de succes si de sprijinul Bisericii, a fost acuzat de crima, a reusit sa scape de temnita, fiind iertat de Papa, a murit pe neasteptate, cand toti credeau ca va urma o noua perioada creativa.
Temele sale predilecte erau religia, senzualitate si violenta, pe care le trata intr-o maniera care soca spiritele mai conservatoarea. Folosind modele pe care le alegea adesea de pe strada, Caravaggio avea un stil foarte realist, rupt de traditie, mai ales in domeniul scenelor biblice, pe care le reprezenta intr-o maniera cruda, ce i-a adus adesea critici din partea clericilor mai conservatori. Sfintii pictati de el erau adesea murdari si patati de sangele scurs din rani, iar chipurile nu erau toate tinere si sclipind de frumusete, ci adesea batrane, zbarcite, bolnavicioase. Era un stil aproape cinematografic, mai ales prin folosirea inspirata a umbrelor si luminilor, asa cum nu se mai vazuse pana atunci.