La inceputul secolului XX, reputatul jurnalist si academician Ioan Kalinderu, care era cunoscut drept un mare iubitor de arta, solicita autorizatie pentru a construi un muzeu de "belle-arte" pe strada numita pe atunci a Renasterii.
Planul intocmit de I. D. Berindey, arhitectul sef al Capitalei, va face cinste initiativei acestuia dand la lumina o adevarata capodopera formata din patru corpuri, bogat ornamentata.
Cladirea finalizata doi ani mai tarziu, era destinata sa adaposteasca aproape 4000 de piese valoroase de pictura romaneasca, sculptura, arta decorativa si lucrari de arta contemporana.
Din nefericire la bombardamentele din timpul razboiului, Muzeul Kalinderu a suferit grave deteriorari, iar o parte dintre colectii au fost transformate in scrum. Dupa desfiintarea din anul 1946, restul colectiilor au fost impartite altor institutii din tara sau din strainatate, unele insotind chiar Tezaurul catre Moscova.
Dar in vreme ce obiectele de arta ale muzeului s-au risipit, edificiul a continuat sa existe iar dupa unele imbunatatiri aici a putut functiona Institutul de Arte Plastice, Uniunea Artistilor Plastici si Centrul Calinderu.
Astazi se mai pastreaza 2.256 de piese, lucrari care sunt expuse in galeriile Muzeului National de Arta al Romaniei. Edificiul vizibil afectat de trecerea timpului si de intemperii se gaseste pe strada Vasile Sion din zona Cismigiului, la numerele 2-4.
I. C.