Inaugurat in 1971 si pornind de la colectia Bayer, muzeul ce poate fi admirat astazi a inceput ca un hobby pentru doi soti si colectionari de jucarii, Lydia si Paul Bayer, care incepand din anii '20 si pana in 1966 au adunat un numar impresionant de piese din diverse tari si perioade, multe dintre ele astazi foarte dorite de cunoscatori (si la preturi pe masura), in total peste 12.000 de obiecte inventariate cu migala, ce au reprezentat un excelent inceput pentru viitoarea institutie. Poate ca cifra pare enorma, insa in prezent in depozitele Muzeului Jucariilor din Nurnberg se gasesc peste 87.000 de piese, mai putin de zece la suta fiind prezentate prin rotatie in colectiile ce pot fi vazute aici, in mare masura din cauza lipsei de spatiu.
Nu este de mirare ca aici, in acest oras, se gaseste unul dintre cele mai frumoase muzee dedicate jucariilor. Nurnbergul a fost inca din perioada medievala un loc renumit pentru creatiile mestesugarilor, acei "Dockenmacher" ce fabricau papusi ce erau ulterior trimise in orasele din apropiere si vandute pentru sume deloc neglijabile. Si nu a durat mult pana cand jucariile din lemn (mai tarziu din metal, plumb, tinichea) produse aici sa fie foarte cunoscute si mai ales cerute, iar odata cu revolutia industriala si modernizarea rapida a orasului Nurnberg pasiunea sa devina cu adevarat o afacere si o industrie. Ateliere si fabrici au aparut si au disparut, nume au cunoscut celebritatea pe piata jucariilor si modele au fost imitate, pentru a ramane mai tarziu doar intr-o nota stinghera intr-o bogata istorie a domeniului, exporturile si targurile de jucarii au crescut de la o generatie la alta, si chiar in fata noilor tehnologii si hobby-uri jucariile si-au pastrat puterea de atractie si seductie.
Cu un loc de joaca si o primitoare cafenea, muzeul incepe istoria jucariilor la primul nivel cu modele din lemn si un spatiu dedicat expozitiilor temporare, pentru a continua cu papusi, case si accesorii pentru papusi, lanterne magice, un al treilea nivel dedicat trenurilor si machetelor feroviare, masinilor si jucariilor tehnice, pentru a termina intr-o maniera memorabila cu sectiunea dedicata jucariilor create dupa al Doilea Razboi Mondial (Lego si Barbie fiind cele mai cunoscute marci de aici). Si nu lipsesc nici in interior locurile de joaca, o serioasa colectie de carte pentru copii, si nenumarate surprize pentru cei mici, dar si pentru cei mari. Marionete si papusi din lemn, minunat restaurate, vechi de mai bine de un secol, pictate manual de artisti astazi uitati; puzzle-uri si jocuri din lemn si metal, multe dintre ele vopsite in culori intense; casute de papusi, de la cele Barbie, realizate din plastic pana la cele ce par desprinse dintr-o feerie Disney, uriase, cu numeroase camere si accesorii, ce ar putea fi cumparate la un pret pe masura; trenulete si machete care i-ar extazia pe colectionarii fascinati, masinute si seturi de constructie, papusi si modele moderne, cu eroi din benzi desenate, seriale de animatie sau filme pentru copii. Se pare ca orice jucarie a fost vreodata imaginata si vanduta si-a gasit pana la urma locul in colectiile acestui muzeu din Nurnberg.
Foto: tourismus.nuernberg.de, thousandwonder.com