Muzeul Solomon R. Guggenheim, unul dintre cele mai cunoscute din lume, s-a deschis pe 21 octombrie 1959, cladirea surprinzator de modernista, departe de imaginea traditionala a unui muzeu, fiind proiectata de celebrul si in egala masura controversatul arhitect Frank Lloyd Wright. Cu cele patru niveluri, Muzeul Guggenheim era din start destinat prezentarii celor mai bune lucrari de arta contemporana, iar Wright a reusit sa realizeze o cladire socant de moderna, avand in centru o rampa in spirala, care ajunge la inaltimea de 400 de metri, terminandu-se printr-un dom de sticla, urias, care asigura iluminarea naturala necesara. Din pacate insa, Wright a murit cu doar sase luni inainte de deschiderea oficiala a muzeului.
Povestea Muzeului Guggenheim incepe insa in jurul anului 1940, cand filantropul Solomon R. Guggenheim, alaturi de artistul si consilierul sau Hilla Rebay si-au pus problema deschiderii unui muzeu al artei contemporane. In lipsa unui spatiu potrivit, la inceput sediul Muzeului Guggenheim era un fost salon de prezentare de masini, pe East 54th Street din New York. Un inceput modest, sub numele de "Muzeul Picturii Non-Obiective", dedicat insa formelor si curentelor pe atunci radicale ale unor artisti ca Paul Klee, Piet Mondrain, Vasily Kandinsky. Socand si chiar revoltand, creand controverse in cercurile pasionatilor sau dimpotriva atragand numerosi tineri artisti, Muzeul Picturii Non-Obiective a devenit in scurt timp relativ cunoscut, in buna parte pentru deschiderea curatorilor fata de experimentele indraznete ale artei contemporane.
Primul sediu adevarat al Muzeului Guggenheim va fi creat de Frank Lloyd Wright, un arhitect cunoscut pentru ideile sale non-conformiste, care a parut omul ideal pentru acest proiect. Spre deosebire de constructorii traditionalisti, Wright a dorit pentru Muzeul Guggenheim o cladire care nu incalca doar normele arhitecturale din Manhattan, dar trecea dincolo de imaginea clasica a unui muzeu, reusind sa inlature toate regulile vechi. Proiectul a fost urmarit de presa pas cu pas, iar pe 21 octombrie 1959, la inaugurare, interesul a fost cu mult peste asteptari. Desi au existat contestatari, astazi cladirea Muzeului Guggenheim este considerata una dintre cele mai importante creatii arhitecturale postbelice, in intreaga lume si poate cel mai valoros proiect realizat de Wright
Muzeul Solomon R. Guggenheim din New York s-a dezvoltat in paralel cu o alta institutie, similara, din Venetia : Colectia Peggy Guggenheim. Gazduita la Palazzo Venier dei Leoni, pasionatii puteau descoperi aici o vasta si eclectica selectie de lucrari, de la cubism si suprarealism la expresionismul abstract, precum si o frumoasa colectie de sculptura moderna, prezentata in aer liber, in gradina institutiei. In 1979 intregul ansamblu, inclusiv superbul Palazzo, a fost donat Fundatiei Guggenheim, iar de atunci muzeul din Venetia si cel din New York au colaborat si s-au dezvoltat in tandem.
In 1992 istoria muzeului intra intr-o noua etapa, sub conducerea unui nou director, Thomas Krens. Acesta decide ca a venit momentul ca Muzeul Guggenheim sa se extinda, cladirea Frank Lloyd Wright fiind restaurata si extinsa, castigand astfel spatiu expozitional atat de necesar. In paralel, s-a deschis si un alt spatiu pentru expozitii, tot in Manhattan - Guggenheim Museum SoHo. Cinci ani mai tarziu Fundatia Guggenheim isi consolida prezenta internationala prin deschiderea a doua noi muzee, Muzeul Guggenheim Bilbao si Muzeul Guggenheim Berlin.
Muzeul Guggenheim din Bilbao, construit la initiativa guvernului basc si condus de Fundatia Guggenheim, este un ansamblu cel putin impresionant si modern, cu peste 16.000 metri patrati de spatiu expozitional, fiind doar una dintre etapele ambitiosului proiect de a transforma Bilbao intr-o metropola si centru cultural. Cladirea a fost proiectata de Frank Gehry si este considerata un exemplu stralucit de arta arhitecturala contemporana. In schimb, Deutsche Guggenheim Berlin este rezultatul unui parteneriat dintre Fundatia Guggenheim si Deutsche Bank, fiind deocamdata doar un mic spatiu expozitional, pe Unter den Linden, in apropiere de Poarta Brandenburg, din fericire in centrul unuia dintre cele mai dinamice orase europene, ceea ce ii asigura vizibilitatea necesara.
Din 1998 Guggenheim a inceput si extinderea in spatiul virtual, pe Internet, extindere datorata unei sponsorizari din partea Fundatiei Bohen si care a dus la aparitia Muzeului Virtual Guggenheim. Combinand istoria prestigioasei institutii, bogatia si varietatea colectiilor, experienta si prestigiul dobandite in timp cu noile tehnologii comunicationale, Muzeul Virtual Guggenheim a devenit in scurt timp o prezenta foarte apreciata pe Internet. Proiectul nu este insa gandit ca o simpla prezentare a colectiilor si evenimentelor din muzeele Guggenheim, ci ca un spatiu ideal si interactiv pentru oricine isi doreste sa descopere arta, in principal arta contemporana.
Proiectul a fost lansat in spatiul virtual in aprilie 2001, prezentand in prima faza o selectie de doar 273 din colectiile Muzeului Guggenheim din New York, in total 124 de artisti, de la clasici la contemporani. In aceasta prima versiune erau prezente atat cea mai veche lucrare din colectiile muzeului, un peisaj realizata in 1867 de catre Camille Pissarro, cat si una dintre cele mai recente achizitii de atunci, o sculptura din 1999, semnata Robert Gober, in cautarea acelui mult dorit echilibru dintre trecut si prezent, intre curentele deja consacrate si experimentele de astazi. Inca de la acea prima varianta proiectul oferea nu doar imaginile lucrarilor, ci si biografii ale artistilor, definitii ale termenilor si conceptelor din lumea artistica, liste de lucrari, prezentari, recenzii, iar ulterior au fost adaugate si alte sute de lucrari din colectiile celorlalte muzee Guggenheim.
22 Octombrie 2007