Povestea Muzeului Salvador Dali din St Petersburg, Florida
In data de 7 martie 2005 Muzeul Salvador Dali din St Ptersburg, Florida, SUA, a implinit un sfert de secol de la infiintare. Unul dintre cele mai importante muzee dedicate creatiei si personalitatii celui mai mare artist suprarealist se afla in Cleveland. Aici, in 1942, un tanar cuplu proaspat casatorit isi facea un cadou intarziat, cumparand un tablou ciudat, al unui artist pe care il descoperisera cu entuziasm : Salvador Dali. Nu era tocmai un cadou obisnuit, iar tanarul cuplu tocmai incepuse una dintre cele mai importante colectii. Si cu siguranta cei doi nu se gandeau ca vor deveni si buni prieteni cu Dali, o prietenie ce va dura aproape jumatate de secol.
Cu putin timp inainte de casatoria din 1942, Reynold Morse si Eleanor Reese vizitau o retrospectiva Salvador Dali la Muzeul de Arta din Cleveland, desi pana atunci nu stiusera prea multe despre acest straniu artist. Subiectele alese de acesta, maniera unica de lucru, stilul ciudat, totul i-a facut sa se indragosteasca de arta lui Salvador Dali, iar un an mai tarziu cumparau primul tablou. A fost inceputul unei pasiuni care va consuma timpul si resursele financiare ale familiei (desi acestea nu erau deloc modeste) si care a culminat in anii '70 cu achizitionarea unor tablouri ca Descoperirea Americii de catre Cristofor Columb sau Consiliul Ecumenic, ajungand cea mai importanta colectie Dali din lume.
Dupa ce au cumparat prima lucrare, sotii Morse au reusit sa ii intalneasca pe Dali si pe sotia si muza acestuia, Gala, iar in scurt timp se numarau printre prietenii ce faceau parte din cercul de intimi ai maestrului. Relatiile deosebit de stranse le-au oferit sansa de a participa la numeroasele expozitii si vernisaje, dar si sa fie printre primii cumparatori ai noilor lucrari. Iar numarul acestora crestea tot mai mult, spre incantarea celor doi.
Daca pana in 1971 spatiul locuintei lor din Cleveland s-a dovedit suficient pentru a expune bogata colectie in "galeria" improvizata in care erau primiti prietenii, treptat s-a simtit nevoia unui spatiu mai mare si potrivit unor opere de arta. Cand cei doi colectionari au acceptat sa imprumute peste 200 de lucrari pentru o retrospectiva Dali, organizata la New York in 1965, decizia in privinta uni muzeu a fost luata. Primul Muzeu Dali din SUA a fost construit langa cladirea de birouri a Injection Molding Supply Company, din Beachwood, Ohio. Deschiderea muzeului s-a facut in 1971, Dali insusi fiind prezent la eveniment, numai ca in scurt timp si acest nou sediu s-a dovedit prea mic.
A inceput din nou cautarea unui spatiu potrivit pentru un muzeu atat de important, dar fara prea mare succes. Familia Morse s-a oferit chiar sa doneze vasta colectie oricarui muzeu dispus sa expuna cat mai multe dintre lucrari si sa pastreze toate piesele in cele mai bune conditii, desi numeroase institutii s-au aratat interesate, in final nimeni nu a acceptat.
Cand insa Salvador Dali a venit in St Petersburg, Florida, presa a reactionat, iar la putin timp liderii comunitatii locale i-au propus lui Morse sa deschida un muzeu aici. Pasionatul colectionar a vizitat localitatea si in final s-a decis sa doneze colectia statului Florida, alegand ca loc pentur viitorul muzeu Portul Bayboro, datorita asemanarii acestuia cu locul natal al lui Dali, Cadaques.
Pregatiri, constructii, reclame, si muzeul a fost gata pe 7 martie 1982, cand a avut loc si deschiderea oficiala. De atunci muzeul a fost vizitat de milioane de admiratori ai operei lui Dali, mai bine de jumatate dintre acestia provenind din intreaga lume.
In prezent colectia cuprinde 2140 de piese, intre care 95 de tablouri in ulei si peste 100 de acuarele si desene, incluzand majoritatea lucrarilor celebre precum Dezintegrarea persistentei memoriei (1952-1954), Autoportret (1921), Cosul de paine (1926), Natura moarta in miscare (1956), etc. Achizitiile nu au incetat niciodata, pentru a completa uluitoarea colectie a sotilor Morse, printre cele mai importante piese numarandu-se Gala contempland Marea Mediterana care la 20 de metri devine un portret al lui Abraham Lincoln (1976). In completarea lucrarilor in cadrul muzeului functioneaza si un magazin de suveniruri, cele mai bine vandute fiind cartile despre Dali si in special reproducerile pe diverse suporturi.
In 1989 unul dintre cele mai de succes muzee americane a fost extins, construindu-se alte doua etaje, iar in 1995 a fost renovat in intregime. In afara expozitiilor dedicate lui Dali, permanente sau temporare, Muzeul Dali a gazduit de-a lungul timpului si retrospective fascinante, dedicate unor artisti precum Andy Warhol, Joan Miro, Jackson Pollock. In prezent se discuta posibilitatea mutarii muzeului intr-o noua cladire, la Progress Energy Center for Arts din St Petersburg, Florida. Noul muzeu ar trebui sa fie gata cel mai tarziu in 2010.
7 martie 2007