Daca ati realiza un sondaj de opinie ati observa probabil ca ironia face ca edificiile hidoase din epoca comunismului sa fie mai frecvent asociate cu Bucurestiul decat monumentele de valoare. Cati dintre romanii care viziteaza sau locuiesc in capitala, de pilda mai vad in profunzime incarcatura istorica din spatele orasului de pe Dambovita? In Piata Unirii, pe Str. Franceza, la cativa pasi de Hanul lui Manuc (sec. XIX), se afla Muzeul Curtea Veche.
Obiectivul organizat in vestigiile Palatului Voievodal isi propune sa conserva pe o suprafata de cca. 5.000 metri patrati marturii istorice datand din secolele IV-XIX. Amanunte despre intemeietorul curtii nu se cunosc, insa cercetatorii cred ca ar fi vorba de Mircea cel Batran, cel sub domnia caruia Valahia a cunoscut cea mai mare intindere din Evul Mediu. In a doua jumatate a secolului al XIV-lea pe acest loc a fost ridicata o cetate de caramida de circa 160 m patrati, pe care Vlad Tepes o va inconjura cu ziduri de piatra.
Pe langa rolul politic si economic, cetatea va constitui punctul in jurul caruia s-au strans negustori si mestesugari care, dupa ocupatiile lor sau orasele de unde aduceau marfurile (Leipzig - Germania, Gabrovo-Bulgaria, Brasov), vor da numele ulitelor din aceasta zona centrala.
De-a lungul timpului orasul a suferit modificari urbanistice majore, astfel ca vechea curte domneasca nu mai corespunde vechilor descrieri. Curtea Veche era așezata pe o colina, pazita la sud de malul inalt al raului Dambovita, iar in celelate parti de ziduri puternice.
La scurta vreme dupa debutul domniilor fanariote in Tara Romaneasca, in urma incendiului care a mistuit Bucurestiul la 1718 si dupa cutremurul din 1738, Curtea Domneasca a ajuns ruina. Intreaga Curte era formata dintr-un palat (Palatul Voievodal), case cu saloane de receptie, cancelarii domnesti, grajduri, gradini si o biserica.
Biserica Curtea Veche sau “Buna Vestire” este cea mai veche biserica din Bucuresti si a fost ctitorita de domnul Mircea Ciobanul, in prima domnie, intre anii 1545-1554. Edificiul in care oricine poate sa paseasca cu credinta sau din curiozitate pana in zilele noastre, a servit doua secole drept loc de incoronare a domnilor Tarii Romanesti.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro