inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Muzeul Civilizatiei Gumelnita, in pericol

0 Comentarii
Prins intre Legea Caselor Nationalizate, AVAS si interese de partid, Muzeul Civilizatiei Gumelnita, din Oltenita, unul dintre cele mai importante din tara, celebru in mediile stiintifice internationale, este amenintat cu desfiintarea. Nu ar fi nici primul, nici ultimul lacas de inalta cultura pe care autoritatile centrale il persecuta, dar parca de data aceasta e prea de tot. Sa vedem in ce consta importanta obiectivului respectiv. Printre cele mai vechi civilizatii din lume Muzeul din Oltenita are in colectiile sale unele dintre cele mai frumoase piese apartinand epocilor neolitice si a bronzului, precum si civilizatiei geto-dacice.

Aici e bine reprezentata Civilizatia Dudesti, care a evoluat la inceputul mileniului V a.Chr., fiind considerata cea mai veche civilizatie neolitica atestata in partea de Miazazi a Munteniei. Purtatorii acestei civilizatii se ocupau cu cresterea vitelor, cultivarea pamantului, vanatoare, cules s.a. Ceramica acestei civilizatii este decorata cu pliseuri fine si incizii, la care se adauga un inceput de excizie.

In preajma Oltenitei asezari ale acestei civilizatii au fost descoperite in comunele Radovanu, Popesti-Vasilati si Cascioarele. Civilizatia Boian a fost raspandita pe amandoua malurile Dunarii, in toata Muntenia si in Bulgaria de Nord. Ocupatiile purtatorilor civilizatiei Boian erau cele obisnuite: cultivarea plantelor, cresterea animalelor si mai putin vanatoarea. Uneltele de silex sunt in parte microlite. Din piatra slefuita s-au facut topoare si tesle. Obiectele de arama sunt foarte rare. Locuintele erau indeosebi de suprafata, din paianta, cu acoperisul in doua ape, cu vatra intr-un colt sau pe mijloc. Ceramica este decorata foarte variat: benzi liniare, impresiuni triunghiulare pe margini, excizie si incrustatie cu alb. Plastica, rarisima, e reprezentata de figurine antropomorfe sau zoomorfe. In jurul Oltenitei au fost descoperite numeroase asezari apartinand acestei civilizatii si chiar cateva necropole, dintre care unele au fost cercetate arheologic: Oltenita, Radovanu, Spantov, Popesti-Vasilati, Valea Argovei, Sultana si Cascioarele. Cea mai avansata civilizatie din Europa In a doua jumatate a mileniului al V-lea a.Chr., in partea de Miazazi a Romaniei, a evoluat Civilizatia Gumelnita, care si-a luat numele dupa Magura Gumelnita, ce se afla la 4 km nord-est de municipiul Oltenita. Aceasta civilizatie a fost cea mai avansata din Europa la acea vreme, purtatorii ei fiind intr-un stadiu de dezvoltare sociala si economica similar celor din civilizatiile contemporane din Egipt si Mesopotamia, considerate leagane ale civilizatiei omenirii.

Aria Civilizatiei Gumelnita cuprindea toata Muntenia, Sudul Moldovei, Dobrogea, Estul Bulgariei, ajungand pana la Marea Egee. Ceramica ei, variat decorata, are ornamente incizate, reliefate sau pictate, mai ales cu grafit. Motivele decorative predominante sunt cele geometrico-spiralice. Se prelucreaza aurul si arama, din care se fac podoabe, iar din arama se fac si obiecte ca impungatoare, topoare sau dalti. Unele realizari plastice ale acestei civilizatii sunt adevarate opere de arta, reprezentate de figurine antropomorfe si zoomorfe de lut ars, statuete de os, mai rar de marmura, precum si vase antropomorfe si zoomorfe modelate cu mult realism. In organizarea gentilica exista stratificarea sociala, constatata atat prin cercetarea asezarilor, cat si prin cercetarea necropolelor. Purtatorii civilizatiei Gumelnita practicau ritul inhumatiei in necropole, in care cei morti erau asezati in pozitie chircita pe o parte si aveau inventar funerar. Muzeul din Oltenita a facut cercetari in asezarile si necropolele, apartinand civilizatiei Gumelnita, de la Sultana, Cascioarele, Oltenita-Magura Gumelnita, Chirnogi, Valea Argovei, Spantov, Budesti etc.

De la epoca bronzului la geto-daci Continutul civilizatiei Radovanu, care a evoluat la sfarsitul epocii bronzului (1.300-1.050 a. Chr.), a fost stabilit prin cercetarile intreprinse in situl arheologic de la Radovanu, punctul Gorgana a doua. Arealul acestei civilizatii se intindea de-a lungul Dunarii, intre Zimnicea si cursul inferior al raului Arges, iar la Sud de Dunare elemente ale acestei civilizatii se intalnesc pana in Valea Maritei. Ea s-a creat pe fondul civilizatiei Coslogeni, cu puternice contributii ale civilizatiilor Tei, Zimnicea si Verbicioara si multe influente sudice. In situl arheologic de la Radovanu s-au descoperit dovezi care atesta activitatea unui atelier metalurgic in care se faureau unelte si podoabe din bronz. Ceramica, foarte variata tipologic, era puternic lustruita si uneori decorata cu incizii, brauri sau proeminente.

Asezari ale civilizatiei Radovanu au mai fost descoperite la Budesti, Ulmeni, Chirnogi, Cascioarele si Zimnicea. Geto-dacii, care erau o unitate etnoistorica in lumea tracica, sunt atestati, prin descoperiri arheologice, in jurul Oltenitei inca din secolul al VI-lea a.Chr. Cetatea getica de la Cascioarele si dava geto-dacica de la Radovanu sunt singurele fortificatii de acest gen cercetate pana astazi din judetul Calarasi. In vitrinele Muzeului Civilizatiei Gumelnita din Oltenita sunt expuse numeroase vestigii rezultate in urma investigatiilor efectuate in aceste fortificatii dar si din alte asezari sau necropole geto-dacice. Toate informatiile de mai sus le-am primit de la Done Serbanescu, directorul Muzeului Civilizatiei Gumelnita. De-a baba-oarba si de-a baba-surda Conform Decretului nr. 92/1950, muzeul din Oltenita isi desfasoara activitatea intr-un local nationalizat, iar conform Legii nr. 247/19.07.2005, imobilul va fi restituit mostenitorilor fostilor proprietari. Pentru mutarea muzeului si a bogatelor sale colectii, Primaria Municipiului Oltenita, impreuna cu conducerea muzeului, a stabilit ca local ce corespunde functionarii muzeului, imobilul Cinematografului "Flacara" si Gradina de Vara, care in prezent se afla in proprietatea RADEF-Regia Autonoma de Distributie si Exploatare a Filmelor "Romania Film".

Detinatorul actual al imobilului a obtinut acte normative prin care si-a legalizat administrarea imobilului, ingreunand si incalcand dreptul de proprietate legitim al Primariei Oltenita. Fara sa tina seama de interesele proprietarului de drept si ignorand total dreptul legitim de proprietate al Primariei Municipiului Oltenita asupra cinematografului, initiatorii Legii Cinematografiei nr. 630/2002, modificata si completata cu Legea nr. 577 din 14 decembrie 2004, publicata in M.O. nr. 1250 din 24.12.2004, in anexa nr. 2, la pozitia nr. 110, au trecut Cinematograful Flacara, iar la pozitia nr. 111, au trecut Gradina de Vara Flacara. Aceste imobile au fost trecute in proprietatea statului si date in administrarea RADEF. In momentul de fata, localul Cinematografului Flacara a fost inchiriat pe termen de 3 ani, cu prelungire, firmei SC NICOLAS COMPANY SRL, care foloseste spatiul ca discobar si autogara.

Primaria Municipiului Oltenita poate demonstra, conform documentelor, ca imobilul Cinematografului Flacara a fost construit intre anii 1929-1931 de catre Primaria Oltenita, pe terenul proprietate a orasului, pe locul fostului Cazinou, ca Teatru Comunal sau Ateneu Cultural. Cladirea a fost construita cu fondurile Primariei, ajutor financiar din partea Prefecturii Ilfov, a Ministerului Cultelor si fonduri stranse prin contributii benevole de la locuitorii orasului. In acest sens, prefectul judetului Calarasi, Serban Jenel, presedintele Consiliului Judetean Calarasi, Raducu George Filipescu, au trimis, la 16 martie a.c., un memoriu catre Guvernul Romaniei / Ministerul Culturii si Cultelor, respectiv ministrului Adrian Iorgulescu, ce cuprinde o Nota de Fundamentare si un Proiect de Hotarare de Guvern privind transferarea imobilului Cinematograf "Flacara" si Gradina de Vara, din proprietatea statului si administrarea RADEF in proprietatea publica a municipiului Oltenita si administrarea Consiliului Local Oltenita.

Raspunsul de la MCC mai este asteptat si acum la Calarasi si la Oltenita. Pisica din ograda MCC La randul sau, primarul municipiului Oltenita, Costinel Milescu, este foarte ingrijorat de soarta muzeului, care este cea mai importanta institutie stiintifica si culturala a locului. Dl Milescu declara ca actualul chirias, care e si primar al comunei Curcani, judetul Calarasi, nu si-a respectat niciodata contractul, nedifuzand nici un film. Tot primarul i-a inmanat, la inceputul lunii martie, un memoriu privind soarta muzeului, dlui secretar de stat in MCC, Virgil Nitulescu, rugandu-l sa scoata cinematograful de pe lista AVAS. "Nu stiu de ce rezolvarea s-a blocat", spune primarul. "E pacat ca un muzeu atat de cunoscut, atat de important pentru tara si pentru judet, caruia i-am majorat bugetul anul acesta cu 20%, e amenintat cu desfiintarea". De fapt, primarului Oltenitei poate ca nu-i vine sa creada ca problema muzeului tine de cinism, de lacomie si de un zbor de interese deasupra unui cuib de cuci. Cineva, tot din Oltenita, ne-a dat o cheie a acestei misterioase afaceri: primarul din Curcani, actualul chirias al Cinematografului Flacara, ca sa poata deveni proprietar al localului, s-a trecut in PNL, iar acest partid vrea sa-i rasplateasca acest gest. Am vrut ca MCC sa dezminta aceste zvonuri cu iz de clientelism politic si, acum o saptamana, i-am trimis dlui ministru Adrian Iorgulescu o intrebare privind stadiul rezolvarii situatiei muzeului si cinematografului din Oltenita. Nu am primit nici pana acum raspunsul. Am insistat si am aflat, din surse sigure, ca dl ministru a aruncat pisica in curtea dlui Virgil Nitulescu, care a aruncat-o in cea a dlui Ioan Onisei, tot secretar de stat in MCC, care raspunde de cinematografe. Desi l-am cautat de cateva ori, nu am reusit sa aflam opinia dlui Onisei. Inseamna ca pisica in cauza a ramas blocata in biroul domniei sale. Un articol de Adrian Bucurescu
Voteaza


Pe acelasi subiect: Oltenita | ceramica | Calarasi
Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Flori si mere in schimbul aplauzelor

-- Maia Morgenstern: "Aici gasesc intotdeauna un public inteligent, sensibil, plin de umor, receptiv la aluzii" In mai putin de o luna, constantenii au avut ocazia sa o revada, marti seara, ...

Casa de Cultura a Municipiului vrea sa elimine frontierele „Frontierei”

De vineri incepand, dupa modelul cluburilor selecte din orasele mari, „Serile Frontierei” vor sa atraga elita... mijlocie a Aradului Lucian Valeriu. Un proiect gandit de cateva luni, cu ...

Dezbinati de comunism

Dragos Bucurenci se dueleaza cu tandemul Andrei Plesu - Gabriel Liiceanu. Editorialul "Mortul din culpa", publicat in "Evenimentul zilei" si semnat de Dragos Bucurenci, a starnit ...

Capodopere in concert

Orchestra simfonica a Filarmonicii sustine, joi, ora 19.00, la Complexul Militar, un concert simfonic dirijat de Daisuke Soga (Japonia), avandu-l ca solist pe Florin Ionescu-Galati. Cei doi sunt ...

'Harry Potter' are personaje gay

Scriitoarea britanica J.K. Rowling, creatoarea lui Harry Potter, a declarat despre unul dintre cele mai indragite personaje din serie, profesorul Albus Dumbledore, ca este ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline