Achizitia cladirii CEC va fi facuta la valoarea ei de inventar, imobilul urmand sa fie transformat in muzeu al Bucurestiului, a declarat primarul general Adriean Videanu. Decizia a fost luata in urma unei discutii cu reprezentantii Ministerului de Finante, unde "ne-am inteles sa cumparam cladirea la valoarea ei de inventar", a declarat primarul Videanu. Preluarea cladirii, de o valoare istorica inestimabila, se impune din cauza privatizarii CEC. "Ar fi pacat sa pierdem o asemenea cladire, sa intre in patrimoniul unei entitati private, cand ea trebuie, de fapt, integrata in Centrul Istoric al Capitalei, alaturi de Muzeul de Istorie de peste drum si de celelalte cladiri din centru pe care le vom restaura", a afirmat Videanu, citat de Mediafax.
Viitoarea destinatie a imobilului se imbina perfect cu proiectul municipal privind reabilitarea Centrului Istoric, precizeaza primarul. "Avem un fond cultural extrem de valoros, care, din pacate, nu este expus, nu este valorificat. Cladirea CEC, unul din monumentele istorice ale Bucurestiului, trebuie la randu-i valorificat. Practic, muzeul Bucurestiului este veriga lipsa din amplul proiect de reabilitare a Centrului Istoric. Ar fi pacat sa nu punem in valoare o cladire atat de importanta", a afirmat Videanu.
Actualul muzeul al orasului se afla in Palatul Sutu, din Piata Universitatii, cladire astazi neincapatoare pentru valorile istorice ale Bucurestiului.
Achizitia, precum si efectuarea unor lucrari de consolidare si refacere a fatadei cladirii CEC reprezinta o initiativa mai veche a municipalitatii, votata la sfarsitul lunii noiembrie 2005 de catre Consiliul General. Potrivit hotararii de la acea vreme, municipalitatea propune Guvernului sa preia Palatul CEC, imobil care urmeaza sa fie consolidat si restaurat in interval de trei ani. Cladirea ar urma sa fie transformata in muzeu al Bucurestiului.
Scurta istorie a palatului
Ca institutie, CEC-ul a fost infiintat in 1864 printr-o lege initiata de Alexandru Ioan Cuza. La inceput a functionat in diverse imobile. Piatra de temelie a palatului din Calea Victoriei nr. 13 a fost pusa in 8 iulie 1897, in prezenta Regelui Carol I si a Reginei Elisabeta. Pe acest loc se inaltase Manastirea "Sfantul Ioan cel Mare", care avea si un han. Din secolul XVI-lea, asezamintele au fost restaurate de Constantin Brancoveanu, in anii 1702-1703, pentru ca apoi, degradandu-se, sa fie demolate in 1875. Cladirea Palatului CEC - realizata dupa planurile arhitectului Paul Gottereau, cu elemente specifice academismului francez de la sfarsitul secolului XIX - a fost terminata in 1900 si a devenit in timp una din emblemele orasului.