Cum ar fi aratat lumea de astazi fara Fab Four? Fara Sgt Pepper, fara Abbey Road, fara John Lennon si Paul McCartney, fara controversele, inceputurile modeste dar pline de energie si succesul Beatles Mania care avea sa depaseasca si cele mai optimiste asteptari, totul sub controlul inspiratului manager Brian Epstein. Nu doar muzica de astazi – ultimele decenii fiind profund marcate de cei patru – dar intreaga lume ar fi fost cu siguranta altfel.
Muzeul Beatles Story din Liverpool, gazduit in doua spatii suficient de generoase, Albert Dock (un ansamblu de docuri si depozite datand de la jumatatea secolului XIX) si Pier Head, incearca sa raspunda la aceasta intrebare. Beatles Story este povestea celebrei trupe, este o calatorie fascinanta si pasionanta pentru fani (si nu numai) in universul creat de cei patru de la primele intalniri la concertele din Germania si inceputul succesului. Cu documente originale, piese unice, inregistrari de colectie, audio si video, totul sustinut de tehnologii moderne, Muzeul Beatles atrage in fiecare an peste 300.000 de locuitori in orasul unde a inceput totul. Nu este singurul muzeu dedicat unei trupe celebre (in Stockholm de exemplu veti putea vizita un muzeu ABBA) dar este cu siguranta unul dintre cele mai populare.
Inaugurat in 1990, spatiul din Albert Dock este primul ce trebuie vizitat, cu cea mai mare colectie despre viata, muzica si epoca trupei The Beatles. Vizitatorii vor descoperi cronologic etapele importante, de la formarea trupei la primele concerte, la noile albume, conflictele dintre cei patru, succesul mondial si in final despartirea lor si carierele solo. Totul cu lux de amanunte, imagini, texte, inregistrari, documente, si chiar o reproducere a celebrei sali Cavern Club, unde trupa a sustinut mai multe concerte dupa perioada petrecuta la Hamburg. Sau, de ce nu, puteti vedea cum inregistrau piesele la celebrele Studiouri Abbey Road.
Piesele expuse aici sunt adesea emotionante, multe dintre ele unice – ar face cu siguranta extatic orice fan – multe dintre ele interesante nu doar pentru cei care asculta trupa. Interviuri video si audio. Discuri si casete rare. Fotografii. Afise. Bilete de concert. Ochelarii rotunzi purtati de John Lennon. Prima chitara a lui George Harrison. O copie a LP-ului White Album cu semnatura lui Paul McCartney. Sala dedicata lui John Lennon. Prezentarea detaliata, cu multe elemente si informatii inedite, a carierelor solo. Parintii care isi doresc sa le descopere copiilor muzica Beatles au la dispozitie o zona interactiva, din care nu lipseste pianul urias, pot asculta muzica, isi pot chiar face propriul ziar.
Vizita continua in al doilea spatiu, din Pier Head, cu doua expozitii si o experienta multimedia ce completeaza inspirat povestea The Beatles deja descoperita la Albert Dock. De aceasta data curatorii au incercat sa integreze Fab Four in istoria muzicala a epocii lor. In expozitia The British Invasion, de exemplu, obiectele, documentele si inregistrarile expuse spun povestea felului in care trupele anilor 60 din Marea Britanie au reusit sa cucereasca topurile Billboard din anii '60-'70. Nu doar exponate legate de Beatles, dar si fotografii inedite cu Rolling Stones, costume de scena, bateria lui Keith Moon, o chitara care i-a apartinut lui BB King si multe altele. Cel putin la fel de interesanta este cealalta colectie de fotografii inedite, de aceasta data doar cu cei patru Beatles, 38 la numar, o galerie ascunsa aproape jumatate de veac. Fotografiile inedite din Hidden Gallery au fost facute in perioada turneului din 1963-1964 de fotograful Paul Berriff, care avea sa descopere imaginile accidental in podul casei sale, unde fusesera uitate timp de decenii, fiind atat fotografii din concerte, cat si dinaintea lor, cu cei patru relaxati, repetand, fumand sau vorbind. O adevarata comoara pentru fani.
Cei care ajung aici nu trebuie sa rateze nici experienta cinematica Fab 4D, cu Paul, John, Ringo si George prezentati pentru prima data in 4D, cu efecte speciale si animatii ce reusesc sa puna si mai bine in valoare muzica. Cu astfel de tehnologii probabil ca Yellow Submarine ar fi aratat altfel.
A.L.
Noiembrie 2015