Diego Velasquez - "Portretul Infantei Margarita", sec. XVII
Intre simbolurile culturale care impanzesc Kievul, unul dintre cele mai vechi orase ale Ucrainei, un loc de elita il ocupa si Muzeul Artelor Occidentale si Orientale, situat pe strada Tereschenkivska la nr 15. Desi punctul central il constituie lucrarile de arta executate cu deosebire in vestul Europei, nu lipsesc nici unele exemple din cultura orientala, provenite de la polul opus.
Fiecare dintre stilurile care au marcat evolutia artei in spatiul batranului continent, incepand cu Renasterea, cu Barocul, cu stilul Rococo si Clasicismul, sunt atent evocate de colectii cu lucrari valoroase. Patru sunt pictorii pe a caror faima s-au cladit apreciatele colectiile, anume: Diego Vleasquez (“Portretul Infantei Margarita”), Gentile Bellini (“Portretul Patriciei”), Giovanni Bellini (“Madonna si pruncul”) si Pietro Perugino (“Madonna si pruncul”).
De asemenea, veti putea remarca tablouri semnate de Goya. Muzeul Artelor Occidentale si Orientale mai prezinta o colectie impresionanta de artefacte egiptene. De fapt, departamentul din Kiev dedicat artei asiatice este socotit cel mai complex de pe teritoriul Ucrainei. Picturile chineze, cat si operele de arta din Japonia ori India se incadreasa temporal in perioada secolelor XV-XX.
De o si mai mare relevanta, prin vechimea, nivelul artistic atins si simbolismul lor, sunt icoanele unice din secolele VI-VII. Gasite si aduse din faimoasa vatra monahala Sf Ecaterina de pe muntele Sinai, icoanele in cauza evoca perioada iconoclasta in care au fost prigonite. Muzeul Artelor Occidentale si Orientale este adapostit de o cladire construita in 1887 de arhitectul Melzer, special pentru a functiona ca muzeu.
La inceput, baza a reprezentat-o colectia privata a lui Bogdan Ivanovich si a Varvarei Nikolaevna Khanenko. Din 1917, insa, bunurile intrau in proprietatea orasului Kiev, iar colectia era imbogatita de la aceasta data si cu alte colectii private si opere de arta. In prezent, salile institutiei intampina vizitatorii cu circa 2.000 de expozitii. Muzeul este inchis in fiecare Luni si Marti, iar in celealte zile are program intre orele 10,30 – 17,30.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro