Desi elaborat dupa principiile design-ului oriental, Muzeul Artei Islamice din Doha, Qatar, este opera unui arhitect chinez cu cetatenie americana, Leoh Min Pei, acelasi care a proiectat si renumita Piramida de la Louvre. In ciuda experientei acumulate intreaga viata, nonagenarul L. M. Pei a inceput sa desenze doar dupa ce a calatorit prin lume studiind arhitectura islamica.
Doua dintre edificiile de seama care l-au inspirat au fost Moscheea Ibn Tulun din Egipt si Palatul Al Hambra din Spania. Rezultatul, un muzeu impozant de culoare alba ce amesteca stilul modern, geometric, cu cel traditional, unic in Golful Persic. Pentru a proteja cladirea de soarele arzator, de caldura si de apa sarata a marii, Pei a ales un material natural rezistent la acesti factori: piatra Shamisen din Franta.
Edificiul a fost construit pe o insula, astfel incat dezvoltarea intensa de la tarmul marii sa nu-l invadeze niciodata. Muzeul acopera o suprafata totala de 45,000 m patrati, si este protejat de valuri de un dig din beton in forma de semiluna.
Interiorul este decorat cu piatra gri de porfir iar exponatele sunt scoase in evidenta de o iluminare artistica. Cladirea este visul oricarui matematician prin formele pe care le promoveaza. Scopul acestui loc a fost pe langa acela de a aduce vizitatorii in contact cu arta islamica, sa inlesneasca o calatorie in timp, prin culturile si religiile reprezentative in contextul dat.
Muzeul Artei Islamice adaposeste in fascinanta sa colectie artefacte pe care familia regala a Qatarului, Al Thanis, le-a strans de multi ani. De asemenea, pot fi intalnite o sumedenie de obiecte din metal, ceramica, bijuterii, obiecte din lemn sau sticla provenite de pe trei continente. Muzeul reflecta 600 de ani de istorie prin inscriptii islamice si arabe.
Una dintre cele mai cunoscute piese din colectiile permanente este “Cartea Secretelor”. Este vorba despre un manuscris din secolul al XI-lea semnat de un inginer din Andalusia pe nume al-Muradi. Autorul descrie si deseneaza in paginile manuscrisului peste 30 de mecanisme, masini de razboi si primul ceas cunoscut din lumea araba pus in miscare de forta apei.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro