Colectie de obiecte uitate
Inaugurarea muzeului de la Trusesti s-a facut cu mare fast. A fost oficiata o slujba de sfintire, iar gazdele au pregatit pentru multimea de oaspeti bucate traditionale. Elena si Marin Chiponca au primit din partea Directiei de Cultura o diploma de excelenta pentru initiativa, stradanie, respect, credinta si iubirea fata de traditiile stramosesti. Data fiind amploarea evenimentului, la Trusesti au fost prezenti mesteri populari angrenati intr-un proiect transfrontalier, desi inaugurarea muzeului nu are nicio legatura cu derularea acestui proiect. Singura implicare a celor din conducerea culturii botosanene a fost sprijinul acordat de Dana Petrariu, directorul Directiei de Cultura, si etnograful Angela Paveliuc Olaru in aranjarea obiectelor traditionale in incinta casei.
Curtea casei a fost amenajata cu migala. Si aici au fost dispuse obiecte traditionale. Despre ele Elena Chiponca vorbeste ca un veritabil etnograf. In curte se afla tocila pe care taranii isi ascuteau uneltele in gospodarie, scarleica folosita la fabricarea franghiilor si fieraria. Nu lipsesc sania, carul, prepeleacul pentru oale. In cerdacul casei gasim un alergator folosit la urzit, chiua cu care gospodinele bateau seminte de canepa pentru julfa, o lada de zestre, melita si melitoiul. Langa ele este lautul, un suport din lemn si covata unde se spalau copiii. Langa aceasta se afla o alta covata mare in care se facea aluatul inaintea sarbatorilor de peste an, explica Elena Chiponca. Desi cu o vechime considerabila, toate aceste obiecte sunt bine pastrate. Fiecare exponat a fost curatat cu migala, iar un batran tamplar a facut reparatiile care se impuneau. Odata cu intrarea in casa gasesti alta lume. E casa bunicilor sau casa din povesti, cu gutui in ferestrele strajuite de perdele alese la care proprietara a crosetat cu grija dantelaria. Casa are doar o tinda si o camera mare si este acoperita cu sindrila. Stativele sunt de la mine de acasa. Rasnita era nelipsita in gospodarie. Mai avem aici opinci din piele de porc, suman, palarie, mai multe traiste, masa circulara, mai arata Elena Chiponca.
Lectii cu obiceiuri de Craciun si Anul Nou
In camera, coltul cu icoane este strajuit de un prosop. Pe perete o cusatura pe panza de in tesuta in casa, din 1935. Pe laita troneaza zestrea. In general, in casele moldovenilor, zestrea trebuia sa ajunga pana la pod, fiind o dovada de bunastare. Pe culme sunt aranjate cu grija straie taranesti.
In centrul camerei se afla un leagan pentru copii. Pe grinda sunt expuse gheme pentru tesut, fuse si busuioc. Cel mai valoros obiect din muzeu este o lopatica din lemn cu care sa aranja mamaliga. Decorul este intregit de o strachina din lemn, foarte veche, si de untelnita. Cuptorul este functional. In incapere mai sunt covoare, laicere. Oglinda cu margine din lemn modelata este si ea foarte veche. Sotii Chiponca detin mult mai multe obiecte traditionale care vor fi expuse dupa amenajarea unui spatiu adecvat. In acelasi timp, ei tin sa multumeasca pentru sprijinul acordat in amenajarea muzeului directorului Dana Petrariu si etnografului Angela Paveliuc Olaru. De Sarbatori, la muzeul din Trusesti vor veni elevi de la mai multe scoli din Botosani. Sotii Chiponca vor pune in curtea casei traditionale un brad mare, langa care vor fi prezentate obiceiuri de Craciun si Anul Nou