De saptamana aceasta, Constanta are un muzeu de importanta nationala. Statutul ii revine Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie Constanta. Decizia a fost luata miercuri seara, printr-o Hotarare de Guvern. Potrivit Legii nr. 311/2003, Comisia Nationala a Muzeelor si Colectiilor a avizat favorabil clasificarea institutiei in categoria muzeelor de importanta nationala.
Vestea cea mare a fost facuta publica, ieri, angajatilor, care au fost invitati in aula Adrian Radulescu a institutiei de cultura pentru a sarbatori evenimentul. Directorul general al MINA Constanta Constantin Chera, a tinut sa-i precizeze reprezentantului Consiliului Judetean, prezent la eveniment, ca noul statut presupune si un ajutor financiar mai consistent din partea CJC. Demersurile pentru a ridica institutia de cultura la statutul pe care il are in acest moment, au inceput in urma cu doi ani. Intrerupte pentru un timp, ele au fost reluate in urma cu aproximativ cinci luni. Noul statut al muzeului aduce la salariile angajatilor un spor de 20%. De asemenea, institutia de cultura va beneficia de fonduri structurale din partea Uniunii Europene. Cu aceste fonduri, conducerea MINA Constanta intentioneaza sa puna in valoare traseele turistice: Constanta-Ulmetum-Harsova-Capidava-Cernavoda-Constanta si Constanta-Basarabi-Adamclisi-Pestera Sfantului Andrei-Manastirea Dervent-Pacuiul lui Soare-Silistra.
Colectie impresionanta
MINA Constanta are un patrimoniu arheologico-numismatic si istoric de exceptie. Pe langa expozitia de baza, MINA mai presupune Edificiul Roman cu Mozaic si muzeele de la Adamclisi, Cernavoda, Harsova si Histria. Pe langa colectia de arheologie cea de numismatica, care cuprinde descoperiri izolate si tezaure din toata Dobrogea, muzeul mai detine rezervatii arheologice "in situ". Institutia de cultura detine o biblioteca cu un fond de carte si revista de aproximativ 60.000 de volume, cele mai multe periodice, obtinute in mare parte prin schimburi de carte cu peste 200 de institutii de specialitate din Europa, America, Africa si Asia. Anual, specialistii muzeului organizeaza longeviva sesiunea stiintifica "Pontica" care aduce la malul marii specialisti de renume, in domeniul istoriei si arheologiei. Conform Legii nr. 311/2003 a muzeelor si a colectiilor publice, muzeele si colectiile publice de importanta nationala sunt muzeele si colectiile publice de drept public sau de drept privat, care detin in patrimoniul lor bunuri de valoare exceptionala, semnificative in plan national.