Potrivit organizatorilor, evenimentul reprezintă momentul cel mai vizibil din cadrul unui proiect derulat pe parcursul anului 2007 în beneficiul muzeelor Minovici.
"Vrem să readucem cele două muzee în atenţia publicului bucureştean, chiar dacă în momentul de faţă ele necesită ample lucrări de restaurare şi nu pot fi vizitate decât parţial.
În mod special, dorim să readucem publicul tânăr către cultură, implicându-l în proiecte civice. Programul din care face parte Noaptea de Sânziene în livada de la Minovici este organizat cu sprijin financiar din partea Administratiei Fondului Cultural Naţional şi a numerosi sponsori", a declarat, joi, Georgiana Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Prietenii Muzeelor Minovici.
Vizitatorii vor putea răsfoi cărţi despre Sânziene şi despre familia Minovici, sau vor admira expoziţia în aer liber "Muzeele Minovici" cu lucrări de pictură ale elevilor liceelor de artă "Nicolae Tonitza" şi "Dimitrie Paciurea" din Bucureşti, sub coordonarea Roxanei Trestioreanu.
De asemenea, oaspeţii vor putea privi expoziţia de artă ambientală şi design de lumină cu lucrări ale studenţilor secţiei de peisagistică din cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu", coordonaţi de arh. Cerasela Crăciun, precum şi jocurile de culoare şi lumină "Philips Led's See The Future!"
Câştigătorii concursurilor de eseuri şi pictură desfăşurate în ultima lună în cadrul proiectului vor fi anunţaţi şi îşi vor primi meritatele premii în timpul evenimentului.
Seara va culmina prin spectacolul special 'Cântecul pământului' cu muzica lui Grigore Leşe (acompaniat de Doina Lavric, Zamfira Mureşan, Lorena Nechifor şi Teodora Şerban), şi prin dansul Lilianei Iorgulescu şi al Andreei Duţă. Aceste momente vor fi urmate de un "Performing pentru o rochie" realizat de Unda Popp, profesor la secţia costum a Facultatii de Arte Plastice, împreună cu studenţii de la UNATC "I.L.Caragiale", în regia lui Costin Anghel, după care creatoarea de moda Valentina Vidraşcu îşi va prezenta colecţiile "Hora" şi "Drăgaica".
"Noaptea de Sânziene vine o dată pe an, dar magia ei şi expoziţiile în aer liber vor continua pe toată durata verii pentru cei care le doresc", a declarat istoricul Adrian Majuru , de la Muzeul de Artă Populară "Doctor Nicolae Minovici".
Muzeul de Artă Populară "Doctor Nicolae Minovici", mai cunoscut drept "Casa cu Clopoţei", este primul muzeu bucureştean de acest gen şi adăposteşte o colecţie impresionantă de costume de port tradiţional, obiecte din lemn din secolul al XVII-lea şi al XVIII-lea, ceramică şi icoane de sticlă din Ardeal, sute de ouă încondeiate din întreaga ţară şi, evident, celebrii clopoţei de sticlă din foişor, care au dat şi denumirea neoficială, dar atât de răspândită a locului. Nicolae Minovici, întemeietorul acestui muzeu, l-a donat prin testament Primăriei Capitalei.
La rândul său, pasionat de artă şi încurajat de unchiul său să continue tradiţia familiei, inginerul Dumitru Minovici a construit într-un stil gotic-terţiar Muzeul de Artă Veche Apuseană "Ing. Dumitru Minovici", care îi poartă numele.
Acesta este o clădire armonios realizată, care găzduieşte o colecţie de arme medievale şi moderne, vitralii, tapiserii flamande, mobilier, picturi şi rarităţi bibliofile. În spiritul familiei Minovici, acest muzeu a fost donat de catre fondatori Academiei Române.
Asociaţia "Prietenii Muzeelor Minovici" este o organizaţie non-profit înfiinţată la sfârşitul anului 2005 de către un grup de iubitori de artă şi cultură (oameni de afaceri, diplomaţi, ziarişti, etc) cu scopul de a reda Muzeelor Minovici strălucirea de odinioară. În prezent, asociaţia numără peste 80 de membri.