Insula Creta are numeroase muzee, situri arheologice, peisaje si locuri de vizitat, fiind una dintre cele mai populare destinatii din zona Mediteranei. Oricui a fost macar o data in Creta nume precum Knossos, Phaestos, Malia sunt deja familiare si evoca tot atatea amintiri placute. Veti gasi numeroase obiective turistice in functie de oras, si fiecare dintre acestea merita macar cateva ore din timpul petrecut in Creta.
Muzee in Chania
Muzeul Arheologic : unul dintre cele mai bune din spatiul elen, sediul fiind Biserica Venetiana San Francesco. Are o colectie bogata si variata de obiecte, artefacte, arme, unelte, datand din perioada Neoliticului pana la sfarsitul dominatiei Romane. Majoritatea pieselor au fost descoperit in urma sapaturilor arheologice din Chania si din partea de vest a insulei, iar cea mai important colectie este cea de vase si arme descoperite intr-o necropola minoica.
Muzeul Naval : perfect pentru cei pasionati de calatoriile pe mare si de istoria navigatie in spatiul grec, muzeul se gaseste la capatul de nord-est al portului venetian, in Chania, intr-o cladire ce face parte din Fortareata Firkas. Aici veti gasi un numar impresionant de machete ale modelelor de vase, din antichitate pana in epoca moderna, dar si o colectie de relicve care amintesc de bataliile duse de Marina Greciei, de la arme la portretele unor importanti navigatori eleni si echipament folosit pentru navigatie. Muzeul Naval are si una dintre cele bune colectii de scoici, multe dintre ele foarte rare.
Colectia de Arta Bizantina si Post-bizantina : foarte popular printre iubitorii de arta, colectia este gazduita de o cladire aflata pe Strada Theotokopoulou, aici putand fi azuite mozaicuri, sculpturi, fresce, inscriptii funerare, lucrari de ceramica si multe altele. Este o colectie destul de bogata si interesanta pentru cei care vor sa descopere evolutia si traditiile artelor plastice in regiune.
Arhivele de Istorie si Muzeul Insulei Creta : se gaseste pe Strada Sfakianaki, intr-un minunat sediu in stil neoclasic. Aici veti gasi o colectie impresionanta de manuscrise si materiale folclorice, precum si documente istorice, monezi, harti, obiecte de cult, fotografii si multe altele. Este a doua arhiva ca marime din Grecia, dupa Arhivele Generale. O camera a muzeului este dedicata lui Eleftherios Venizelos, aici putand fi vazute mai multe obiecte personale si documente despre aceasta mare personalitate politica elena.
Muzeul Razboiului : o institutie deosebit de important pentru localnici, veti gasi aici numeroase imagini rare, documente si alte surse istorice despre revolutia Cretei impotriva turcilor, dar si din Razboaiele Balcanice, al doilea razboi mondial sau Batalia Cretei.
Muzee in Rethymno
Muzeul Arheologic : se pare ca nici in Creta nu lipsesc muzeele arheologice, iar cel din Rethymno este unul dintre cele mai importante din Grecia, cu piese care acopera perioada cuprinsa intre Neolitic si epoca romana, toate piesele fiind grupate in ordine cronologica. De la bijuterii si unelte la mici figurine si chiar arme din Neolitic, descoperite in pestera Gerani, muzeul are cate ceva pentru oricine. Din perioada minoica se pastreaza mai multe vase de ceramica. Muzeul are si o colectie de obiecte egiptene, statui elene si romane si una dintre cele mai bogate colectii de monezi antice din Grecia.
Muzeul de Istorie si Folclor : o adevarata mandrie pentru Rethymno, este un muzeu cu o ampla colectie care prezinta mestesugurile si traditiile locale, de la broderii si impletituri la costume populare, tesaturi, ceramica, pictura populara si alte exemple de arta populara.
Muzeul Marin : firesc pentru un loc in care marea face parte din viata de zi cu zi a locuitorilor. Veti gasi aici numeroase diorame cu scoici, vertebrate, pesti de toate felurile si corali.
Centrul de Arta Contemporana : destinatia potrivita celor care vor sa descopere ideile, tehnicile si marile teme ale artistilor contemporani din Creta. Centrul gazduieste cea mai bogata colectie a lucrarilor artistului cretan Kanakakis si o colectie de lucrari reprezentative pentru arta moderna greceasca. Periodic, aici sunt organizate expozitii de arta moderna si contemporana.
Muzee si obiective in Heraklio
Muzeul Arheologic : nici in Heraklio, capitala insulei si orasul cu cele mai multe muzee si obiective culturale din Creta nu putea lipsi un astfel de muzeu, considerat printre cele mai bune din spatiul grec. Piesele de aici au fost descoperite pe teritoriul cretan si sunt tot atatea dovezi ale trecutului fascinant al zonei. Aici pot fi admirate numeroase sculpturi, figurine din lut, bijuterii si mai ales frescele si vestigiile ramase in mai multe palate cretane.
Palatul Knossos : cu siguranta este cel mai cunoscut obiectiv turistic din insula Creta, vechiul palat aflandu-se de altfel la originea mitului Minotaurului. Vechi de peste doua milenii, Palatul Knossos a fost resedinta legendarului Rege Minos, fiind situat intr-o vale din apropierea raului, la doar cinci kilometri de orasul Heraklion. In trecut, palatul era o structura impresionanta, cu mai multe niveluri, nenumarate coridoare si coloane, fiind dezgropat si reconstruit in parte in 1900, de arheologul Arthur Evans. Odinioara centrul politic, religios si economic al Cretei, este un loc ce trebuie vizitat.
Palatul Phaestos : un alt palat este Phaestos, situat la 60 de kilometri sud-vest de oras. Odinioara unul dintre cele mai importante orase de pe insula, a fost condus potrivit legendei de regele Radamanthys, fratele lui Minos si fiu al lui Zeus. Regiunea a fost locuita inca din perioada Neolitica si in era de maxima expansiune avea doua porturi, Matala si Knossos, centre comerciale foarte dezvoltate. Perioada de glorie a orasului avea sa ia sfarsit in chip tragic in secolul II IdHr, cand Phaestos a fost distrus de cetatea rivala Gortys.
Abia in 1900 mai multi reprezentanti ai Scolii Italiene de Arheologie au inceput sapaturile in zona, reusind sa readuca la lumina ce mai ramasese din impresionanta constructie. Descoperirea a fost ca in locul palatului distrus in 1700 IdHr fusese construit un altul, cu o suprafata de nu mai putin de 18.000 metri patrati. Din pacate si acesta a fost distrus in 1450 IdHr, probabil datorita unei eruptii vulcanice in Thera. Astazi se mai pastreaza ruinele unor depozite, partial altarul, cateva rezervoare de apa, ateliere si camerele regale. |
Cea mai importanta descoperire arheologica facuta aici a fost asa-numitul disc din Phaestos, astazi expus la Muzeul Arheologic.
Muzeul Arheologic din Malia : Malia este o localitate cu 2500 de locuitori, vizitat in fiecare vara de turisti veniti din intreaga lume. Partea veche a orasului este mai inghesuita, cu strazi inguste pline de taverne, baruri, magazine, foarte aglomerata mai ales seara. Municipalitatea incearca sa extinda si sa modernizeze Malia, pastrandu-i farmecul vetust, un proiect aflat in plina desfasurare. De aici se poate ajunge usor la situl arheologic Malia, unde au fost descoperite o asezare si o vila din perioada minoica. Palatul Malia se gaseste la trei kilometri est de oras si are o suprafata de 7500 metri patrati, fiind al treilea ca marime intre palatele din perioada minoica.
Fortareata Portului Heraklion (Koules) : Castelul din Heraklio, cunoscut si sub numele de Koules, se gaseste la intrarea in portul venetian si este cel mai bine pastrat exemplu de fortificatie venetiana. A fost construit de venetieni in secolul XIII, fiind distrus de doua cutremure, in 1303 si 1500. A fost reconstruit intre 1523 - 1540, primind numele de "Rocca al Mare". La castel se gaseau autoritatile portuare, dar si inchisorile si depozitele asezarii. |
Cand Heraklio a intrat sub ocupatia turca, in curtea castelului au fost construite moschei, iar numele a fost schimbat in Koule. Astazi se pastreaza o mare parte a cladirii originale, ruinele unei moschei, dar si insemnele venetiene.
Muzeul Lychnostatis : este un muzeu dedicat Insulei Creta, foarte interesant, deschis in 1992 de profesorul si colectionarul Georgios Markakis. Aici vizitatorii pot descoperi frumusetile naturale ale insulei si traditiile populare. Printre exponate se regasesc machete infatisand o casa cretana traditionala, o biserica, o moara de vant, un camp cultivat, mai multe ateliere. Este deschisa si o mica expozitie de materiale folosite pentru diverse mestesuguri. Teatrul in aer liber al muzeului gazduieste adesea spectacole de arta populara, seminarii, conferinte, diverse evenimente.
Situl arheologic Gortys : situat la sud de capitala. Gortys a fost in perioada preistorica o asezare de mari dimensiuni, foarte bine organizata, iar in perioada ocupatiei romane devenise cel mai mare oras cretan, cu peste 300.000 de locuitori. A fost distrus in 828 DHr de catre fortele arabe. |
Situl arheologic Agia Trias : poate fi gasit la 63 de kilometri sud-vest de Heraklio, purtand numele bisericii de secol XIV din apropiere. Tot in zona a existat si un sat, numit tot Agia Trias, distrus de turci in 1897. Dupa 1920 mai multi arheologi italieni au lucrat aici, descoperind ruinele unui palat din perioada minoica. Potrivit istoricilor, acest palat a fost construit pe ruinele unei asezari din 1600 IdHr, distrusa de un incendiu devastator aproximativ in 1450 IdHr. Impresionantul palat avea mai multe depozite, camerele regale, un altar, fiind impodobit cu picturi murale. Se pare ca acest palat a fost mult timp resedinta de vara a regilor. Piesele descoperite aici - monezi, sigilii, vase - pot fi admirate la Muzeul Arheologic din oras.
Situl Gournia : orasul Gournia este singura asezare din epoca minoica foarte bine conservata, fiind numita de unii arheologi un Pompei al Cretei. Micul palat din centrul orasului a fost construit in jurul anului 1600 IdHr. Dezgropat cu migala de arheologi, acest sit are o valoare istorica si culturala imensa, strazile, cladirile, sanctuarul, piata, pastrandu-se foarte bine si oferind o imagine de ansamblu a vietii in Creta antica. |
Biserica St Titus : biserica poarta hramul sfantului ocrotitor al orasului Heraklio, fiind situata in centrul orasului. A fost construita de bizantini si pentru un timp a fost catedrala orasului. In perioada dominatiei venetiene, a devenit catedrala catolica. Renovata in 1466, a fost distrusa de un incendiu in 1544, fiind reconstruita ulterior. In vremea ocupatiei turcesti a fost moschee. Biserica a fost renovata in 1872 si 1922, dupa ce un cutremur o distrusese pentru a doua oara in 1856. Cea mai pretioasa relicva este craniul Sf Titus, adus de la Venetia in 1956 si pastrat in interiorul bisericii.
Muzee si obiective in Lassithi
Colectia Arheologica Ierapetra : sediul muzeului este in cladirea fostei Scoli Comerciale Otomane. Muzeul a fost infiintat in secolul XIX si are o colectie relativ bogata din perioada minoica, clasica si romana.
Muzeul Sitia : fondata in 1984, se gaseste in orasul Sitia si are in colectiile sale numeroase unele, artefacte si obiecte de arta descoperita in urma sapaturilor arheologice din partea de est a insulei.
Muzeul de Arheologie Agios Nikolaos : fondata in 1970, pentru a reuni si expune mai multe artefacte descoperite de arheologi, pana atunci expuse la Muzeul din Heraklion.
Situl Arheologic Zakros : cel mai mic dintre cele patru palate din epoca minoica descoperite pana acum, Zagros se gaseste pe tarmul estic al insulei, intr-o pozitie strategica, fiind in trecut unul dintre porturile aglomerate.
Foto : ellada.net ; corbis.com
Iunie 2007