Muzeul Dinozaurilor, prefectura Fukui
Un urias T-Rex animatronic? Colectii de fosile si prezentari multimedia futuriste? Istoria dinozaurilor in reproduceri, machete si modele? Pasionatii vor gasi toate acestea la Muzeul Dinozaurilor din Katsuyama, prefectura Fukui, cea mai importanta institutie de acest gen din Japonia. Cu cele patru etaje incarcate de exponate si tehnologie ultramoderna, este si un important centru de cercetare, gasindu-se la doar cativa kilometri de un sit unde au fost gasite de-a lungul vremii mai multe fosile, cate unice in lume.
La primul nivel vizitatorii vor gasi mai mult de 40 de schelete de dinozauri, numeroase modele animatronice intre care si deja celebrul Tyrannosaurus Rex, pentru a continua cu o sectiune dedicata felului in care a aparut viata pe Terra si o “Istorie a Vietii”, cu mai multe fosile si modele de dinozauri, ilustrand cum s-au dezvoltat organismele unicelulare pana la aparitia omului. Totul sustinut de proiectii si ecrane video. Muzeul are si o sectiune unde norocosii vizitatori au ocazia de a pune mana pe fosile adevarate, dar si un laborator unde puteti vedea cercetatorii la lucru. In exteriorul muzeului au fost instalate alte machete de dinozauri, unele in marime naturala, iar in primavara si toamna doritorii pot sa participe ca voluntari la cautarea de fosile in situl din apropiere.
Muzeul Nisipului
La mica distanta de dunele de nisip Tottori poate fi vizitat un muzeu inedit dedicat lucrarilor din nisip realizate in fiecare an de artisti din intreaga lume, opere efemere adesea de dimensiuni impresionante, unele avand cativa metri inaltime. Daca in trecut lucrarile erau expuse in exterior si in spatii temporare din 2012 Muzeul Nisipului s-a mutat in propria cladire. Expozitiile sunt deschise de la jumatatea lui aprilie pana in ianuarie, iar fiecare manifestare are o tema specifica.
Nu intamplator muzeul a fost deschis in aceasta regiune. Dunele de nisip de aici, acoperind aproximativ 16 kilometri din coasta Marii Japoniei, au pana la doi kilometri lungime si aproximativ 50 de metri inaltime, facand parte din Parcul National Sanin Kaigan. Obiectiv turistic unic in Japonia si oportunitate de a vedea un adevarat peisaj desertic in Tara Soarelui-Rasare, dunele aparute de-a lungul a mii de ani nu sunt singura atractie. Vizitatorii muzeului pot sa faca plimbari pe camile sau pot incerca un sport nou, sandboarding, varianta pentru desert a snowboardingului.
Muzeul Berii Sapporo din Hokkaido
Gazduit intr-o masiva cladire industriala de caramida rosie, initial o fabrica de zahar, Muzeul Berii Sapporo este unicul de acest gen din Japonia, dedicat cele mai populare si unei dintre cele mai vechi marci de bere autohtone. Cei care ajung aici vor descoperi nu doar inceputurile a ceea ce a devenit o traditie si o poveste de succes in Japonia, dar si trucuri si tehnici de fabricatie, detalii prea putin cunoscute despre istoria berii in Hokkaido si ulterior in intreaga tara, si o expozitie cu sticle de bere, afise, reclame, miniaturi ale cladirii, masinarii. Langa muzeu puteti vizita si Gradina Berii Sapporo, doua restaurante unde pot fi gustate atat specialitati locale si internationale, cat si o larga gama de bere de tot felul.
Muzeul Bonsai
Un loc linistit si plin de verdeata, satul-bonsai din Omiya este plin nu doar de case traditionale, elegante si avand cele mai multe garduri vii, dar si de bonsai de toate felurile, o adevarata expozitie in aer liber, unde echilibrul si ordinea gradinilor japoneze scot si mai bine in evidenta gratia delicata a micutilor copacei. Istoria locului este interesanta. Dupa marele cutremur din 1923 crescatorii de bonsai din Tokyo aveau nevoie de un loc mai sigur pentru cultivare, asa ca au ales Omiya. Apa curata, suficient spatiu, pamant fertil si mai multe inlesniri oferite de guvern au transformat acest spatiu intr-o lume-bonsai.
In 2000 este inaugurat si Muzeul Bonsai din Omiya, ce prezinta curiosilor informatii despre cultivarea si intretinerea bonsai-lor, sfaturi si trucuri pentru plante cat mai puternice si frumoase, ghiduri detaliate despre modurile de taiere si crestere. Iar cei care vor sa incerce pot cumpara de aici nu doar diferite tipuri de bonsai, dar si unelte si ghivece pentru acestia.
Muzeul Cailor Ferate
Deschis in 2007, Muzeul Cailor Ferate din Saitama este o cuprinzatoare istorie a trenurilor si cailor ferate din Japonia, prezentand nu doar modele si trenuri sau vagoane vechi, dar si principalele modificari tehnologice aparute de-a lungul anilor. Nu este insa un muzeu plin cu machete miniaturiale, ce ar incapea lesne intr-o camaruta. In spatiu deschis, vizitatorii pot vedea vechi locomotive diesel si cu aburi adevarate, vagoane de marfa si de pasageri, foarte bine pastrate, iar in multe dintre ele chiar poti sa intri. O calatorie in trecutul trenurilor sub forma unei diorame gigantice, completata de dioramele obisnuite din alte sectiuni ale muzeului si de machete cu siguranta fascinante pentru colectionari.
In pas cu tehnologia curiosii pot sa incerce unul din numeroase simulatoare de trenuri, inclusiv cel in care poti conduce o antica, dar atat de realistica locomotiva cu aburi, ecranele si jocurile video aducand experienta in realitate. Iar pentru cei care prefera modelele in miniatura exista si un spatiu in care le poti admira in voie sau le poti atinge.
Muzeul Chiran Tokko
Dedicat pilotilor “kamikaze” din al Doilea Razboi Mondial, Muzeul Chiran Tokko nu glorifica in niciun fel razboiul, ci prezinta dincolo de legenda identitatea si povestile celor care au ales acest final. Nu intamplator este deschis pe locul unde atunci se gasea una dintre pistele de decolare pentru kamikaze. Puteti vedea aici scrisori trimise de piloti, fotografii personale sau din timpul antrenamentelor, documente, insemnari, note oficiale si obiecte diverse, dar si o bogata colectie de informatii tehnice despre avioane si misiuni militare, fara sa lipseasca machetele de avioane.
A.L.
Noiembrie 2015