Cu peste 4000 de degetare de tot soiul, de la cele de serie, insa unele vechi de sute de ani, la cele de lux, din aur sau alte metale pretioase, si eventual decorate cu pietre rare, acest muzeu german este o poveste a acestui accesoriu la prima vedere banal, insa adesea atat de necesar (mai ales in lipsa). Si surprinzator pentru cei care ajunge prima data aici nu este doar varietatea unei forme banale, cat numarul impresionant de materiale folosite pentru degetare, de la piele si piatra la os, metal, sticla, ceramica etc. Unele sunt adevarate bijuterii, altele obiecte de duzina, insa exista cu siguranta pasionati, studii despre istoria degetarului si, cum altfel, specialisti.
Muzeul Aspiratoarelor din Saint James, Missouri, SUA
Un aspirator este practic si nimic mai mult. O afirmatie care cu siguranta l-ar fi revoltat pe Tom Gasko, unul dintre cei mai mari colectionari de aspiratoare din lume (dupa ce le vanduse o buna parte din viata), dar si un specialist redutabil in domeniu si chiar presedintele unei asociatii pentru pasionati. Cele peste 600 de exemplare din muzeu au fost adunate de el in cateva decenii, si prezentate acum ca niste adevarate opere de arta. Ceea ce pentru colectionarii de aspiratoare probabil si sunt.
Muzeul Sabotilor din Zaandam, Olanda
O asezare traditionala, cu manufacturi si ateliere de tot felul, case din lemn pictate in culori vii si, printre toate acestea, un muzeu dedicat sabotilor. Deschis de un atelier local cu o lunga istorie, colectia aduna laolalta saboti de tot felul si din diverse perioade, de la modele banale, de serie, din lemn, la cei mai scumpi, facuti mai mult ca reclama decat pentru a fi folositi. Fabricati cu diferente surprinzatoare in functie de potentialul client - cei pentru pescari, de exemplu, aveau un varf ascutit pentru a-i ajuta sa isi stranga plasele - si vopsiti adesea in culori vii, modestii dar practicii saboti au ajuns astfel sa aiba si un loc unde sa-si prezinte istoria.
Muzeul Ascutitorilor din Logan, Ohio, SUA
Cum a ajuns Paul A. Johnson sa aiba in colectia sa peste 3400 de ascutitori diferite, catalogate cu migala si pasiune in functie de perioada si model, puse in vitrine si pregatite pentru a-si primi vizitatorii? Ca mai toate pasiunile a inceput mai mult intamplator, cand cel care va dovedi un entuziasm nestavilit pentru ascutitori a primit doua in forma de masinute. Amuzante, categoric utile, insa au reprezentat mai curand declicul pentru a incepe una dintre cele mai mari colectii de ascutitori din toata lumea. Animale si personaje de desene animate, jucarii si celebritati, presedinti americani si masinute sau avioane, unele din metal, altele din plastic, dar fiecare diferita, este un univers al banalei ascutitori in peste 3400 de variante.
Muzeul Aditivilor Alimentari din Hamburg, Germania
Indiferent de tipul lor - indulcitori, coloranti, stabilizatori, conservanti - si de numele sub care sunt cunoscuti in industrie, aditivii alimentari nu se bucura de un renume pozitiv. Dar consumatorul care si-ar dori sa afle mai multe despre ei, dincolo de sursele online, ar putea vizita acest muzeu inedit din Hamburg. Gandit ca o prezentare stiintifica a lumii "E-urilor", este o vasta istorie a aditivilor, de la cei care au fost candva folositi fara ca cineva sa se gandeasca prea mult la efectele negative (cum s-a intamplat cu arsenicul) la cei de astazi, explicand curiosilor la ce este util fiecare, cum se obtin, care este legislatia in domeniu si cum o parte au fost interzisi, totul informativ, stiintific, clar.
Foto: fingerhutmuseum.de, capecentralhigh.com