O.D.
Bucurestiul are de toate in materie de timp liber, inclusiv o multime de muzee rar calcate de locuitorii sai care le ignora, dintr-o convingere falsa ca orasul ii tine prizonieri si nu are nimic sa le ofere.
Totusi, exista o multime de contraargumente, in functie de tema de interes. Sa presupunem ca un adult este interesat de istoria vehiculelor de tot felul si doreste sa le si vada de aproape. Acelasi interes il poate avea si un copil, asa ca parintii sai l-ar putea plimba prin cele cateva muzee bucurestene care adapostesc vehicule diverse, enumerate in titlul acestui articol: masini, avioane, trenuri si tancuri.
Muzeul Tehnic Dimitrie Leonida
Prima masina cu reactie construita vreodata a fost conceputa de un roman si se afla la Bucuresti. Este vorba de automobilul creat de catre inginerul Aurel Persu pentru care a obtinut un brevet in 1924 in Germania – ‘Automobil de forma aerodinamica cu patru roti montate inauntrul formei aerodinamice’. Aceasta masina are performante tehnice uluitoare pentru epoca in care a fost realizata, cu finantare strict privata. O puteti vedea la Muzeul Tehnic Dimitrie Leonida din Parcul Carol. Curtea muzeului, deschisa mai rar, adaposteste alte vehicule interesante: trasuri, locomotive cu aburi etc.
Muzeul Cailor Ferate Romane
Daca am pomenit de locomotive, sa facem o escala la Muzeul Cailor Ferate Romane, aflat langa Gara de Nord, pe Calea Grivitei. Aici sunt expuse comori extraordinare precum locomotive vechi, masa de cabinet care a apartinut inginerului Anghel Saligny, injectorul de pacura Theodor Dragu, firmanul sultanului Abdul Medjid din 1857, harti de tot felul etc.
Muzeul Aviatiei
Parasim locomotivele pentru zbor, unde altundeva decat la Muzeul Aviatiei. Acolo ajungem cu tramvaiul 5, fiindca se afla la intersectia dintre Soseaua Fabrica de Glucoza si Bulevardul Barbu Vacarescu. In muzeu se afla machete ale multor modele de avioane, aeronave, piese de artilerie, rachete antiaeriene, radare, precum si colectii de obiecte ale aviatorilor Aurel Vlaicu si Henri Coanda.
Muzeul Militar National Regele Ferdinand 1
Dupa aviatie, putem merge la Muzeul Militar National Regele Ferdinand 1, aflat pe Mircea Vulcanescu, unde, intre numeroasele colectii, putem admira in curtea din spatele cladirii, vehicule militare felurite si tunuri. Vizitatorii pot vedea sabia lui Constantin Brancoveanu, cea a regelui Ferdinand 1, machete ale iahtului regal Stefan cel Mare ori ale Masinii de lupta a vanatorilor de munte.
Muzeul Metroului din Bucuresti
In sfarsit, un muzeu care exista doar pe Internet, facut din entuziasmul unor oameni pentru istoria metroului bucurestean: http://metroubucuresti.webs.com. Sunt informatii si fotografii in acest muzeu al metroului din Bucurestidespre infrastructura, trenuri, un film cu inaugurarea primului tronson intre Semanatoarea si Timpuri noi etc.
Cele patru muzee din Bucuresti pot fi vizitate in fiecare weekend. Nu trebuie decat pofta de plimbare si de explorare a lor si a istoriei vehiculelor.
Sursa foto: site-ul www.defense.ro
25 ianuarie 2010