Muzeul Marcilor, Ambalajelor si Publicitatii, Notting Hill, Londra
Cutii de detergent, conserve de toate felurile, afise si reclame, ambalaje din metal sau carton, pachete de condimente, cereale, dulciuri si orice alt produs pe care l-ai putea gasi intr-un supermarket, doar ca o buna parte dintre cele peste 12.000 de exponate au disparut de zeci de ani din magazine. Calatorie nostalgica intr-o lume astazi disparuta, un soi de camara gigantica intinsa de-a lungul deceniilor, de la sfarsitul secolului XIX pana in prezent, e un muzeu neobisnuit, foarte colorat, si cu atat mai interesant
Muzeul Evantaiului, Greenwich’s
Singurul muzeu din lume dedicat evantaiul si istoriei acestuia, gazduit intr-o cladire de secol XVIII, veti putea vedea aici in expozitia permanenta si cele temporare cele mai interesante piese dintr-o colectie ce numara peste 3500 de evantaie din toate epocile, unele dintre ele datand din secolul XI. Cu trei milenii inainte de Hristos grecii, etruscii si romanii foloseau evantaie, iar in China erau in egala masura utile si ceremoniale. Primele evantaie europene au fost inspirate de cele aduse de negustori din Orient, rezervate nobililor si casei regale, cele mai multe cu insertii de fildes sau perle, aur si pietre pretioase. Incep sa fie tot mai populare in Europa mai ales din secolele XVI-XVII, fara a-si pierde popularitatea nici mai tarziu, cand desi sunt produse in numar tot mai mare sunt adesea pictate manual si devin chiar un simbol “haute-couture”.
Muzeul Horniman, Lewisham
Din pacate prea putin cunoscut, acest muzeu inedit din sudul Londrei ofera curiosilor o colectie in egala masura eclectica si excentrica, cele mai importante piese fiind adunate in epoca victoriana de Frederick John Horniman, pasionat in egala masura de muzica, istorie natura si antropologie. Numarul si varietatea exponatelor prezente aici surprind de la prima vizita: vase din lut si pipe, bastoane de tot felul, cutite si pumnale, cutii de bijuterii si decorative, pandantive, ambalaje de medicamente din epoca victoriana, vase, amulete, arme, figurine, carti de joc, masti, o bogata arhiva de documente si scrisori, instrumente muzicale, o superba gradina cu specii rare si un acvariu.
Teapot Island, Kent
Initial aici se gasea in anii '50 o cafenea obisnuita. O cafea sau un ceai, eventual ziarul din acea zi, o gustare. Nimeni nu ar fi banuit cu peste jumatate de secol in urma ca va deveni un muzeu dedicat ceainicului, mult mai mult decat o simpla ustensila de bucatarie pentru Marea Britanie, si cu un nume atat de inspirat – Insula Ceainicului. Cu peste 6500 de ceainice diferite, unele dintre ele de-a dreptul bizare – un ceainic in forma lui Darth Vader, de exemplu – este un obiectiv putin cunoscut, dar interesant si categoric inedit. Si amuzant.
Muzeul Rugby-ului, Twickenham
Pasionatii de rugby care viziteaza acest muzeu aflat in incinta Stadionului Twickenham vor gasi cea mai impresionanta colectie de obiecte, documente si trofee legate de istoria acestui sport din intreaga lume. In depozite se gasesc peste 10.000 de piese, de la vechi programe si bilete la fotografii istorice, echipament sau cupe, prezentate periodic in expozitii temporare.
Muzeul Vrajitoriei, Boscastle, Cornwall
Ar fi interesant de stiut daca cel mai popular muzeu din Cornwall a beneficiat in vreun fel de succesul seriei Harry Potter. Doar ca aici nu veti gasi nimic legat de Hogwarts, ci puteti admira cea mai bogata colectie de artefacte, documente, obiecte si carti legate de istoria vrajitoriei pe teritoriul Marii Britanii si nu numai. De la papusi, statuete, baghete si la figurine infatisand vrajitoare medievale sau moderne, oglinzi magice si nu numai, potiuni si ierburi, la ghiduri ilustrate, istorii ale vrajitoriei, colectii de imagini si multe, multe altele. Nu lipseste nici magazinul de suveniruri plin de carti, tricouri, afise, pandantive si altele. Nu conteaza daca un vizitator crede in vrajitoare sau nu, calatoria este pasionanta si pentru sceptici. Si inedita.
Muzeul Mustarului Colman, Norfolk
Cu o traditie de peste doua secole, acest magazin-muzeu dedicat mustarului Colman ar putea parea cu siguranta o bizarerie pentru cei obisnuiti sa gaseasca intr-un muzeu mai curand opere de arta sau artefacte istorice. Bucurandu-se de o imensa popularitate locala, este locul unde vizitatorii pot afla, intr-o ambianta ce a pastrat elementele si atmosfera victoriana, nu doar detalii putin stiute despre istoria si producerea mustarului, dar si numeroase specialitati, pudre si amestecuri de mustar, servicii de masa, borcane Art Deco, reclame si afise.
Muzeul Creionului, Keswick
Deschis in locul unde s-a deschis prima fabrica de creioane, in 1832, dupa ce bogate zacaminte de grafit fusesera descoperite in jurul anului 1500 in Borrowdale, este un intreg muzeu dedicat unui obiect pe care il privim astazi ca util, dar neinsemnat, usor de inlocuit, dar atunci a reprezentat o adevarata revolutie. Creioane negre sau colorate, de dimensiunile cele mai diverse, pentru colorat, scris sau graficieni, muzeul ofera totul despre istoria creionului de-a lungul istoriei, dar si cursuri sau ateliere de desen pentru adulti si copii, documente, artefacte, desene si multe altele.
Muzeul Zgarzilor de Caine, Leeds Castel, Maidstone
Prezentand o colectie inedita de zgarzi din diferite materiale, multe dintre ele vechi de secole, acest muzeu neobisnuit ofera iubitorilor de caini ocazia de a vedea cum a evoluat banala zgarda de-a lungul anilor. De la cele mai vechi modele, datand din secolul XV si facute din fier la cele germane din vremea barocului, cu decoratiuni si tepi, elegantele zgarzi de secol XIX, nu putine din argint si cele de secol XX, unele facute din plastic sau cauciuc, veti gasi aici peste 130 de zgarzi de toate felurile. Iar colectia continua sa creasca.
A.L.
Noiembrie 2015