Muzeul painii, Ulm, Germania
Sase milenii de istorie prezentate intr-un muzeu de surprinzatoare dimensiuni pentru un astfel de subiect – peste 18.000 de exponate in depozite, dintre care 700 in expozitia permanenta -, o poveste exhaustiva, complexa, de la arta si obiecte inspirate de cultura painii la originile acesteia, rolul jucat in diverse perioade si civilizatii, dimensiunile simbolice si sacre, vase elegante sau dimpotriva modeste dar vechi de mii de ani, tehnici si secrete, totul intr-un spatiu original, chiar daca putin bizar.
Muzeul masinilor de tuns iarba, Southport, Marea Britanie
La prima vedere un astfel de obiect de colectionat si-ar gasi locul intr-un magazin specializat sau intr-un depozit, numai ca exista se pare pasionati si exista chiar un muzeu. Un muzeu britanic, din Southport, ce are in colectiile sale peste 200 de modele de masini de tuns iarba, de la vechi modele mecanice si greu de intretinut la cele electrice sau alimentate cu benzina, “vedeta” expozitiei fiind cel mai probabil modelul cu alimentare solara.
Muzeul Parfumului, Barcelona, Spania
Inaugurat in 1963, este o istorie a efemerelor si volatilelor miresme si o colectie fizica a celor mai frumoase sticlute de parfum, deja peste 300 stranse in salile muzeului, multe dintre ele adevarate bijuterii minutios realizate. Iar curatorii au reusit sa prezinte in imagini si naratiuni lunga si adesea surprinzatoarea istorie a parfumurilor, incepand din antichitate, trecand prin Israel, Egipt sau Grecia, pentru a ajunge la Islam si Renastere, pana in perioada moderna si contemporana.
Batman Museum, Bangkok, Thailanda
Dupa cum ii spune si numele, este un muzeu esential pentru fanii lui Batman, dar si pentru toti cei care iubesc super-eroii (indiferent de varsta), de la Spiderman la Captain America si de la Iron Man la personaje nipone si, fireste, nu lipseste nici sectiunea Star Wars. Un spatiu pentru toti cei care au ramas copii, indiferent de varsta, are peste 50.000 de jucarii, in principal figurine si machete – iar unele pot ajunge la preturi impresionante – accentul fiind pus pe iconicul Batman, alaturi de nenumarate reviste si albume de benzi desenate, jocuri si board games, accesorii de tot soiul, monstri si eroi, raufacatori si Thor, un univers fascinant pentru cei care deja il iubesc, dar si pentru cei care il pot descoperi astfel. Iar curatorii promit ca si cei mai mari pasionati vor avea cel putin o surpriza aici.
Muzeul Vampirilor, Les Lilas, Franta
Pasionatii filmelor de gen pot vedea aici nu doar autografele actorilor ce au interpretat rolul celebrului si sinistrului conte Dracula, dar si afise, fotografii, costume si carti, picturi si instalatii, intr-un amestec de gotic cinematografic, literatura clasica terifianta si destul de mult marketing.
Muzeul National al Ochelarilor, Amsterdam, Olanda
Cand poti prezenta peste sapte secole de istorie a ochelarilor in cadrul muzeului tau, atunci ori ai cumparat din curiozitate si capriciu un numar record de perechi de ochelari, fie aceasta pasiune se pastreaza in familia ta de patru generatii. In cazul acestui mic muzeu din Amsterdam al doilea raspuns este cel corect, pentru Mijke Theunissen aceasta fiind cea mai importanta mostenire primita de la inaintasi. Unele modele sunt grosolane, altele foarte valoroase datorita vechimii, unele ridicole, altele elegante, sunt si creatii experimentale care nu s-au impus alaturi de marci si forme ce au fost foarte populare un timp, cazand apoi in uitare. Categoric un spatiu altfel si, in felul sau, artistic.
Muzeul International al Spionilor, Washington, SUA
La prima vedere potrivit mai curand pasionatilor de filme cu James Bons (si nu numai) este in fapt un muzeu cat se poate de serios, ce prezinta viata agentilor secreti bazata pe documente si fapte, nu pe scenarii greu de crezut. Cum este ales si pregatit un spion, ce arme secrete, dispozitive, gadgeturi si inventii inaccesibile publicului larg poate sa foloseasca, de fapt cat de periculoase sunt misiunile in care este trimis, si (poate cea mai intalnita intrebare) cat este adevar si cat fictiune din ce stim despre agentii secreti si marile servicii de spionaj? Cand ai o lanterna/arma interbelica, alaturi de o camera camuflata intr-un pix sau intr-un ceas, insigne, afise, aparate de inregistrare masive sau miniaturiale, uniforme si acte, toate intr-un singur loc, s-ar putea sa fie un loc unde revii. Eventual cu o misiune secreta.
Muzeul UFO, Roswell, SUA
Martieni, farfurii zburatoare, conspiratii, artefacte stranii, rapiri si lumini misterioase, dar si suveniruri, extraterestri prietenosi si foarte colorati, suspect de umanoizi, zvonuri si secrete, informatii in premiera despre controversatul iulie 1947. Si multe altele. Un muzeu perfect pentru pasionatii de OZN-uri si nu numai (cu siguranta se va gasi cel putin un vizitator care sa incerce sa ii convinga pe ceilalti ca ei exista cu adevarat).
Muzeul de criptozoologie, Portland, SUA
Exista monstrul din Loch Ness? Dar Yeti? Sirenele? Muzeul din Portland este mai curand un spatiu al fanteziei si legendelor decat o institutie stiintifica si foarte sobra, pentru ca exponatele de aici sunt reproduceri, machete, papusi si figurine ce reproduc cele mai cunoscute vedete ale acestei stiinte. Controversate pentru unii, doar fapturi din povesti pentru altii, veti putea vedea aici si afise, fotografii, desene si picturi, o lume in mare masura nascuta din imaginarul pasionatilor.
Ianuarie 2016