Localizare si cadru natural
Muntenegru se invecineaza cu Croatia, Bosnia si Hertegovina, Serbia si Albania, avand iesire la Marea Adriatica. Are o suprafata de circa 13.812 km patrati, cam cat suprafata a doua judete din tara noastra.
Muntenegru se afla intre varfurile calcaroase ce depasesc pe alocuri 2500 metri altitudine, intocmai ca o puternica fortareata naturala. Mai mult de jumatate din suprafata tarii se afla la peste 1000 metri, dar exista si zona mediteraneana unde falezele alterneaza cu plajele de nisip sau pietris.
Linia de coasta are 32.70 km lungime, incepand de la Stari Ulcinj. Sunt 18 golfulete sapate in stanca, peninsulele Marjau si Mandra si plajele Valdanos, Plaja Mare, Plaja Mica, Plaja Doamnelor, Maiami, Copacabana si Safari.
Din cauza climei umede (in partile de vest), muntii muntenegreni au fost printre cei mai erodati de gheata din Peninsula Balcanica, in timpul ultimei perioade glaciare. Unul dintre cele mai remarcabile piscuri este Bobotov Kuk in Muntii Durmitor, care atinge altitudinea de 2522 metri.
Muntenegru, adaposteste impresionantul canion Tara, al doilea din lume ca marime dupa Grand Canion, din SUA, cu o adancime de 1300 metri. De asemenea, trebuie amintita aici si Rezervatia Nationala Durmitor, ocrotita prin lege, pentru spectaculozitatea peisajelor si a speciilor de fauna si flora, de catre UNESCO.
In extrema sudica, la granita cu Albania, campiile mlastinoase caracterizeaza regiunea din jurul lacului Skadar. Iesirea la Marea Adriatica ii confera tarii o clima mediteraneeana care devine mai rece si mai aspra in interior. In munti iernile sunt lungi iar zapezile sunt abundente.
Daca ajungeti in Muntenegru, alocati-va cateva zile pentru vizitarea tarii. Merita din plin! Este o tara mica, pe o raza de 100 km de exemplu, puteti vedea multe. Preturile sunt mai mici decat in Romania la orice.
Populatie
Muntenegru a fost menţionat documentar pentru prima data in 1276. S-a numit Cernagora iar apoi Montenegro. In Evul Mediu, navigatorii venetieni vazand padurile intunecate, de pini, de pe pantele muntilor, au botezat tinutul "Monte Negro". Populatia tarii depaseste astazi putin 600.000 de locuitori si este preponderent ortodoxa. Cele mai intrebuintate limbi sunt sarba si albaneza.
Recensamantul desfasurat la Podgorica in 2011 indica o populatie de 150.977 de locuitori. Municipiul Podgorica ocupa 10.4% din teritoriul Muntenegrului si adaposteste 29.9% din populatia sa. Orasul este centrul administrativ, dar si cel cultural si educational.
De vizitat
Podgorica este capitala si cel mai mare oras al Muntenegrului. Acesta se afla aproape de statiunile montane de schi alpin si de statiunile balneare de la Marea Adriatica.
Litoralul muntenegrean este o adevarata revelatie ce cuprinde cateva statiuni deosebite si peste 115 plaje, una mai frumoasa si mai curata decat alta. Lord Byron a descris litoralul muntenegrean ca fiind cea mai frumoasa atingere dintre pamant si mare.
Cea mai lunga plaje este Velika Plaza sau Plaja Lunga, cunoscuta si ca "Copacabana" Ulcinj-ului. Se intinde de la Djerane Cape la Ada Bojana pe o lungime de 13 km, cu nisip fin cunoscut pentru calitatile sale terapeutice.
Budva este una dintre cele mai vechi asezari de pe litoralul muntenegrean, cu o istorie de 2.000 de ani. Plajele sunt acoperite cu un nisip fin si sunt raspandite pe o lungime de coasta de 38 km. Tot pe Riviera Budva se afla si Sveti Stefan, un fost sat de pescari aflat pe o peninsula, si transformat intr-un oras-hotel. Orasul Ulcinj este de asemenea un oras vechi, fortificat, cu ziduri masive care-i dezvaluie istoria zbuciumata.
Sursa foto: Wikipedia.org
I. C.