Muntele Athos detine cea mai veche comunitate monastica din lume si unul dintre simbolurile cele mai pretuite ale ortodoxiei. Desi parte componenta a Greciei, peninsula cu o lungime de 56 km are statutul de republica autonoma si beneficiaza de propriile organe de conducere.
Legaturile sufletesti ale romanilor cu Sfantul Munte sunt mai profunde decat aceea stabilita prin credinta comuna. Aceasta pentru ca vreme indelungata domnitorii Tarii Romanesti sau ai Moldovei au fost aparatorii intregii ortodoxii, contribuind prin numeroase danii la propasirea vietii curate a monahilor atoniti.
Neagoe Basarab, Matei Basarab, Constantin Brancoveanu cel care a suferit martiriul impreuna cu fiii sai, Alexandru cel Bun, Stefan cel Mare, Mihai Viteazul, Mihnea Turcitul, Petru Rares si chiar controversatul Alexandru Lapusneanu au construit sau reconstruit unele manastiri, le-au inzestrat cu mosii, ori le-au platit birurile cand jugul otoman devenise prea apasator.
Situata pe culmi abrupte in interiorul peninsulei, intre manastirile Iviron si Marea Lavra, Manastirea Caracal este una dintre ctitoriile de capatai ale lui Petru Rares. El a reconstruit complexul monahal alaturi de un boier apropiat numit Petru, si este reprezentat in fresca bisericii purtand straie calugaresti. De fapt, se stie ca spre apusul vietii sale Petru Rares s-a calugarit aici schimbandu-si numele in Pahomie.
Manastirea Kutlumus a fost facuta de Radu cel Mare, rezidita din temelie de catre Stefan cel Mare la anul 1502 si reinnoita apoi de Mihai Viteazul. Acesta din urma este totodata cel de-al doilea ctitor al frumoasei Manastiri Simonopetra, fapt pentru care este pomenit zilnic in cadrul Sf Liturghii sub numele grecizat "Michail Voievoda".
Dupa o veche traditie femeile nu au acces in peninsula, insa cei care au dreptul si doresc sa viziteze manastirile au nevoie de o viza speciala numita "diamonitiriu". In ciuda asteptarilor, cele 20 manastiri vechi se afla astazi in posesia bulgarilor, sarbilor, rusilor sau grecilor. Singurele vetre monahale cu vietuitori romani sunt schiturile Prodromu, Lacu si Colciu.