Orasul vechi se afla in spatiul delimitat de Dunare si actuala Strada a Unirii (fosta a Cetatii), ce urmeza si azi traseul fostului zid al orasului. Dupa readucerea in cuprinsul Tarii Romanesti a orasului, in 1829, autoritatile ruse de ocupatie au hotarat retrasarea planului urbanistic, plan ce viza asezarea noilor strazi sub forma unui arc semicerc, fiecare strada urmand sa porneasca de la Dunare si sa se opreasca tot la Dunare.
Astfel se prezinta si astazi Bulevardele Cuza Voda, Independentei si Dorobantilor, dar si strazile Plevnei, Rahovei, Grivitei si Stefan cel Mare. Orasul pastreaza neschimbate foarte multe cladiri din secolul al XIX-lea, fiind o adevarata rezervatie arhitectonica pentru cei interesati.
Biserica Greceasca din Braila are dimensiuni impunatoare, 43,5 metrii lungime si 21,5 metrii inaltime, si pastreaza vitralii deosebit de valoroase. Lacasul de cult ortodox a fost construit intre 1863-1872, dupa planurile arhitectului Avraam Ioanidis din Brusa, si poseda picturi murale de Gheorghe Tattarescu, Constantin Livadas Liochis si Belizarie.
Nu mai putin interesanta din punct de vedere arhitectonic este Biserica Sf Mihail si Gavril, care pana pe la 1831 a fost o moschee de la care se pot observa inca elemente orientale.
Muzeul de Etnografie si Arta Populara reprezinta de asemenea un popas obligatoriu pentru oricine doreste sa patrunda tainele trecutului. Acesta cuprinde exponate structurate pe domenii, ce fac referire la ocupatiile locuitorilor din zona Brailei ca: monoxile, risnite de lut si lemn, scoarte etc. si piese de arta populara.
Muzeu de obiecte stiintifice Braila a fost propus in anul 1880. Toate colectiile din muzeu sunt expuse printr-o modalitate prin care ofera vizitatorului posibilitatea de a-si face o imagine completa asupra modului de viata a ocupantiilor, cat si asupra procesului de evolutie a acestora, observand cu mare usurinta schimbarile care au fost de-a lungul timpului din toate domeniile, de la artefacte la viata spirituala si moderna.
I. C.
editor artline.ro
23 ianuarie 2012