FILMARIMaking-of cu `chinuri`Cand filmeaza, Cristian Mungiu `chinuieste` o intreaga echipa de operatori, sunetisti si asistenti. Pentru ca nu-i convine austeritatea platourilor de filmare, regizorul prefera strazile sau apartamentele, unde tehnicienii au o multime de detalii de reglat. Lui Mungiu ii plac la fel de mult si cadrele cat mai largi si lungi, spre `disperarea` operatorilor.`Cand vrei sa filmezi o camera, intr-un unghi de 360 de grade, o echipa intreaga trebuie sa alerge in spatele camerei de filmat si s-o faca si in liniste. Uneori, e comic`, spune Mungiu. Actiunea e plasata in anii ‘80, in Iasi, insa filmarile au avut loc la Bucuresti timp de 30 de zile. Recrearea atmosferei din comunism a fost mai dificila decat ar fi parut, pentru ca `au aparut zeci de reclame colorate, antene de satelit, aer conditionat si de sapte ori mai multe masini`. DE NEUITAT
Comunismul se serveste cu Brifcor Filmele din ciclul `Amintiri din Epoca de Aur` nu vor sa critice, nici sa descrie comunismul romanesc, spune Cristian Mungiu, ci sa reia povesti din tineretea lui si a altora.`Sunt oameni care frecventeaza liste de discutie pe net despre brandurile care ne-au marcat copilaria, ca Frucola, Bem, Brifcor, Cutezatorii, Arici Pogonici. Oamenii astia isi doresc sa-si vada povestile tineretii lor pe ecran si cumva filmele acestei serii sunt pentru ei`, a precizat regizorul, pentru NewsIn. In `4 luni, 3 saptamani si 2 zile`, povestile nu-s nicidecum senine. Intr-un camin studentesc din Iasi, intr-o zi din 1987, doua studente - Otilia (Anamaria Marinca) si Gabita (Laura Vasiliu) - traiesc drama tinerelor supuse Decretului 770, care interzice avorturile. `Cand am intrat la scoala, eram sapte Cristian in clasa. Erau chiar prea putine variante de nume pentru cati copii se nascusera`, povesteste Mungiu.Drama lor reia suferintele a peste 500.000 de femei cat se presupune ca au murit atunci, in urma avorturilor ilegale. Mungiu nu insista insa pe contextul istoric, ci pe decizii personale si consecintele lor, pe trairi: `Nu se pomeneste de Ceausescu in film, nu se rostesc nici macar o data cuvintele tovaras sau comunism. E o poveste despre oameni traind atunci, iar faptul ca lucrurile se petrec pe vremea dinainte e contextul si nu subiectul filmului`.
Distributie `cu accent`Sapte actori din Moldova au mutat actiunea la IasiIn iulie anul trecut, cand Cristian Mungiu finisa ultima varianta a scenariului pentru `4 luni, 3 saptamani si 2 zile`, avea in minte un singur actor: Vlad Ivanov, in rolul lui Bebe, `medic` de ocazie, care provoaca avortul Gabitei (Laura Vasiliu).Aproape toti actorii alesi de el sunt moldoveni, desi nu-si propusese acest lucru: Laura Vasiliu e din Piatra-Neamt, Vlad Ivanov din Botosani, iar Anamaria Marinca e ieseanca, la fel ca Mungiu. Au fost chemati de la Iasi pentru aparitii scurte in film si Teo Corban, Ion Sapdaru, Adi Carauleanu si Georgeta Burdujan.`Cred ca exista o obisnuinta mentala in a-i recunoaste pe cei care-ti seamana. Sau nu. Gasesc usor falsa pentru film dictia precisa, de stiri, si, de cate ori pot, prefer accentele`, explica cineastul. Provenienta actorilor l-a determinat pe regizor sa stabileasca actiunea filmului intr-un oras din Moldova, mai exact la Iasi, desi s-ar fi putut petrece in orice alt oras cu studenti. Filmarile au ramas insa in Bucuresti. Mungiu a organizat un casting serios, in care numai Ivanov era sigur distribuit. `Vlad Ivanov joaca excelent un rol complicat - ins cu biografie incerta, cu intentii amestecate, viclean, parsiv si cinic`, descrie regizorul.