Edvard Munch (12 decembrie 1863 - 23 ianuarie 1944), pictor norvegian, a lucrat in stil simbolist si expresionist.
Unul dintre cei mai originali si controversati artisti, Munch s-a nascut in Loten, Norvegia, dar a crescut in Christiania (astazi Oslo), luand primele lectii de la Christian Krohg, artist norvegian. Si-a pierdut in tinerete atat parintii, cat si un frate si o sora, ceea ce ar putea explica atmosfera sumbra a compozitiilor sale, marcate de pesimism si de interesul pentru aspectele intunecate si chiar morbide ale existentei umane.
Pleaca in 1885 la Paris, dupa ce primise o bursa de stat, iar in scurt timp stilul sau capata accente impresioniste, post-impresioniste si chiar Art Nouveau. Ca si alti tineri pictori, Munch a fost un opozant al conventionalismului, reusind sa socheze de la bun inceput prin compozitiile sale. Printre prietenii sai se numarau mai multi scriitori importanti ai epocii, intre care si Henrik Ibsen. Cei doi aveau sa colaboreze mai tarziu, Munch realizand decorurile pentru mai multe piese ale dramaturgului.
In 1892 deschide la Berlin o expozitie personala, care socheaza prin tematica lucrarilor, fiind inchisa in scurt timp. Scandalul ii aduce atat o notorietate nesperata, cat si numerosi admiratori si imitatori. Intre 1892 - 1908 Munch a locuit la Paris si Berlin, unde s-a impus si ca grafician si afisist, realizand si gravuri sau litografii, foarte apreciate in epoca. In 1908 are o criza nervoasa, care duce la internarea artistului intr-un ospiciu.
Revine in Norvegia in 1909, ramanand aici pana la sfarsitul vietii. Se stabileste intr-un mic orasel de coasta, unde continua sa lucreze ca pictor si gravor. Intre 1910 - 1916 realizeaza o impresionanta serie de picturi murale pentru Universitatea din Oslo, precum si numeroase peisaje.
Ultimele sale compozitii sunt marcate de o schimbare stilistica surprinzatoarea, artistul dovedindu-se interesat in special de natura, pe care o reda in tonuri mai vii. Si-a lasat prin testament cea mai mare parte a lucrarilor sale orasului Oslo, unde mai tarziu a fost construit un muzeu in amintirea pictorului, Munch Museum. Cea mai cunoscuta lucrare ramane Tipatul, realizata in 1893, o reflectare profund personala si stranie a experientelor dramatice din copilarie.