A devenit cunoscut pentru interpretarea unor arii pentru violoncel ale lui Dvorak si Haydn si pentru imbunatatirea repertoriului de violoncel cu lucrari pentru ale compozitorilor Shostakovch, Prokofiev, Britten, Lutoslawski, Penderecki sau Dutilleux.
S-a nascut la Baku, in Azerbaijan (parte a Uniunii Sovietice pe vremea aceea). La 4 ani a in patruns tainele pianului, sub supravegherea mamei sale, o talentata pianista si a inceput sa studieze violoncelul la 10 ani, cu tatal sau - violonist si el, elev a lui Pablo Casals.
A intrat la Conservatorul din Moscova la varsta de 16 ani, unde a studiat, pe langa pian si violoncel, compozitia si dirijoratul. I-a avut profesori, printre altii, pe Dmitri Shostakovch si Sergei Prokofiev.
Prima parte a carierei
Mstislav Rostropovich a avut primul concert in 1942. A castigat Premiul I la Concursul International de Muzica de la Praga si Budapesta in 1947, 1949 si 1950.
La varsta de 23 ani a castigat cea mai mare distinctie de gen a Uniunii Sovietice (considerate pe atunci), Premiul Stalin.
La acea vreme devenise un cunoscut muzician in Rusia si in timp ce isi continua cariera, preda la Conservatorul din Leningrad si cel din Moscova.
In anul 1955 s-a casatorit cu soprana de la Balshoi Theatre, Galina Vishnevskaya.
In 1964 a inceput cariera sa internationala, in Germania de Vest. A fost in mai multe turnee in Europa de Vest, unde a cunoscut diversi compozitori, printre care Benjamin Britten.
In 1967, a dirijat la Balshoi Theatre opera lui Tchaikovsky, 'Eugene Onegin'.
Exilul
Rostropovich a fost un aparator al artei libere, fara granite, al libertatii de expresie si al valorilor democratiei, valori contestate de regimul sovietic.
Prietenia sa cu Alexandr Solzhenitsyn (castigator al Premiului Nobel pentru literatura, in 1970) si sprijinul acordat disidentilor, au facut ca, la inceputul anilor `70, sa cada in dizgratia autoritatilor.
Astfel, a fost refuzat de numeroase ansambluri si i-a fost retrasa cetatenia ruseasca in 1978, pentru pozitia publica de revolta pe care o avea fata de ingradirea, de catre autoritatile rusesti, a libertatii culturii.
In 1974 paraseste Rusia cu sotia si copiii sai si se stabileste in Statele Unite.
Mstislav Rostropovich - artistul matur
Marele violoncelist a avut o influenta enorma asupra noii generatii de muzicieni. Multi dintre acestia au recunoscut influenta pe care Rostropovich a avut-o asupra lor.
The Independent (Londra) scria in paginile sale: 'nimeni altcineva nu a facut atat de mult pentru muzica (violoncel) pe cat a facut el' (Julian Lloyd Webber).
Rostropovich si compozitorul Dmitri Kabalevsky au completat seria lucrarilor lui Prokofiev (concertele pentru violoncel), dupa moartea acestuia.
A fost cel care a facut cunoscute, pentru prima oara, lucrarile lui Shostakovch la Londra. A inceput colaborarea cu Benjamin Britten, care i-a dedicat lucrarile sale - sonata pentru violoncel, 3 suite solo simfonia de violoncel.
Din 1977 pana in 1994 a condus si a dirijat Orchestra Simfonica Nationala din Washington. A fost, de asemenea, directorul mai multor festivaluri de muzica (Aldeburgh sau Rostropovitch).
Odata cu caderea Zidului Berlinului, unde a tinut un recital improvizat, a devenit cunoscut in toata lumea, prin intermediul televiziunilor.
Asa se face ca in 1990 si-a obtinut cetatenia inapoi, chiar daca membrii familiei sale devenisera deja cetateni americani.
A fost un activist si a luptat pentru libertatea de expresie in arta. A fost ambasador UNESCO, pentru numeroase proiecte culturale si educationale.
A fost desemnat reprezentant special UNAIDS si a avut o pozitie activa pentru prevenirea SIDA, pentru acordarea tratamentului, ingrijirilor si sprijinul copiilor si tinerilor.
Impreuna cu sotia, cei doi au fondat o organizatie ce incurajeaza proiectele sociale si artistice.
Pe 4 martie 2002 s-a deschis Muzeul Rostropovich, in Baku, Azerbaijan. A predat lectii de violoncel la Conservatorul din tara sa.
Violoncelul sau, un Duport Stradivarius 1711, este considerat a fi cel mai bun instrument facut vreodata.
In februarie 2007, Rostropovich a fost internat in spital. Atat rudele cat si medicii nu au dat amanunte legate de cauza internarii sale.
Presedintele Vladimir Putin i-a facut o vizita la spital, declarand ca a vrut sa discute cu el detaliile sarbatoririi celor 80 de ani, aniversare ce a avut loc la Kremlin.
Pe 6 martie a iesit din spital declarand ca starea sanatatii sale s-a imbunatatit.
A incetat din viata vineri, la 80 de ani.
Insemnarile unui mare artist
Filarmonica din Iasi pastreaza si acum, in Cartea de Aur, insemnarile marelui muzician Mstislav Leopoldovich Rostropovich.
El scria, in 1950: 'cu o mare placere m-am intalnit cu minunatul colectiv al orchestrei. In aceasta orchestra, fiecare muzician este plin de entuziasm. Aceasta calitate confera orchestrei prospetime si tinerete. Iasului ii doresc mari succese'.