Iubitorii lui Mozart stiu ca acesta s-a nascut in Salzburg, Austria, mutandu-se ulterior la Viena, pentru a-si urma faima muzicala.
Poate mai putin cunoscut este ca Mozart a avut o relatie speciala cu Cehia. Dincolo de binecunoscuta sa Simfonie 38, numita adesea si Simfonia Praga si dincolo de citatul faimos oamenii din Praga ma inteleg, Mozart intotdeauna a simtit ca este inrudit cu cetatenii din acest frumos oras. Cu toate acestea Mozart a petrecut in Praga aproximativ 110 zile, cu ocazia a trei vizite.
Prima vizita a geniului in Praga a avut loc in ianuarie 1787. Muzica sa a fost foarte populara timp de ani buni pe meleagurile cehe, iar "Nunta lui Figaro" a fost in Praga un succes mai mare decat in oricare alt oras.
Mozart a avut in lumea muzicala vieneza multi prieteni cehi care l-au incurajat sa mearga la Praga, insa fara rezultat. Intr-un final a acceptat o invitatie venita printr-o scrisoare si eforturile tuturor au fost rasplatite atunci cand a debutat pe scena Teatrului Estates cu simfonia in D-major.
Alaturi de sotia sa, Constanza, a ramas in oras pentru o luna, pentru a studia muzica locala si pentru a crea "Don Giovani". A castigat si comisioane pentru unele compozitii.
Dupa multe incercari nu a reusit sa termine opera ce ar fi trebuit sa fie prezentata publicului pe 14 octombrie 1788.
Locuind intr-o camera deasupra unui local, atentia ii era distrasa si nu se putea concentra pentru a termina "Don Giovanni", opera fiind finalizata abia dupa ce s-a mutat la resedinta unor prieteni vienezi, stabiliti in afara orasului Praga.
Pe 29 octombrie, in acelasi an, "Don Giovanni" a fost prezentata publicului la Teatrul Estates, opera ajungand in scurt timp cea mai populara din istoria orasului Praga.
Ultima vizita a lui Mozart in acest oras a fost in 1791 si a fost mai putin triumfatoare decat precedenta, publicul avand ocazia sa asculte opera "Clemenza di Tito".
Teatrul Estates exista si astazi in Praga, mandru ca in trecut pe scena sa a urcat marele geniu al muzicii si orice turist aflat in Praga zareste afise cu opera Don Giovanni ce s-a transformat intr-una dintre emblemele orasului de aur.