Cand in 1737 un tanar de 18 ani, pe nume Leopold Mozart ajungea la Salzburg, decis sa se inscrie la Universitate, orasul era deja un adevarat magnet. Avand in istoria sa persecutii religioase - cum a fost alungarea a 22000 de protestanti de catre arhiepiscopul Lepold Anton von Firmian - era un oras cunoscut mai ales pentru contributia sa la cultura europeana prin sprijinirea artelor si in special a muzicii.
Influentele in Salzburg erau diverse, venind dinspre orase precum Venetia, Milano, Viena sau Praga si rezultatul era favorabil pentru dezvoltarea artistica. Iar pentru tanarul Leopold, indragostit de muzica, nici ca se putea gasi un loc mai bun. Dupa un inceput promitator este insa exmatriculat din Universitate, fiind acuzat ca isi neglijeaza studiile. Se pare ca asa si era, Leopold fiind mai curand pasionat de muzica decat de scoala pe care o gasea plictisitoare si sufocanta.
Alege muzica definitiv si in 1743 este acceptat in orchestra Curtii, o mare realizare pentru Leopold, iar in 1763 devine vice-Kapellmeister, cel mai insemnat post pe care avea sa-l ocupe. Nu a mers niciodata mai departe, poate ca nici nu simtea nevoia.
Dupa ce si-a facut o situatie cat de stabila se putea ca muzician, Leopold s-a casatorit pe 21 noiembrie 1747. Dupa cum arata si corespondenta pastrata, cei doi s-au potrivit foarte bine. Proaspata sotie, Anna Maria Pertl, era o tanara din Salzburg, foarte blanda, care l-a sprijinit si acceptat pe Leopold exact asa cum era, fara a incerca sa-l schimbe si fiindu-i complet devotata. Si Leopold s-a simtit bine in casnicie, fara sa existe intre cei doi certuri sau despartiri. Au avut nu mai putin de sapte copii, pe atunci o cifra comuna, dar numai doi aveau sa supravietuiasca, o fata, Maria Anna Walburga Ignatia, nascuta pe 30 iulie 1751 si un baiat, nascut pe 27 ianuarie 1756, Wolfgang Amadeus Mozart. Baiatul avea sa influenteze istoria muzicii asa cum putin au facut-o. Dar in acel moment parintii nu aveau de unde sa stie, ci doar se bucurau de noul membru al familiei.
Leopold ar fi reusit in timp sa devina Kapellmeister, dar fiul sau, Wolfgang Amadeus Mozart, a devenit principala sa ocupatie.
Leopold Mozart a terminat primul sau tratat de vioara, o metoda de predare simplificata destinata elevilor, intitulata chiar "Violinschule" pe care se pregatea sa o publice cu ajutorul prietenului sau, Johann Jakob Lotter, pe care il cunostea din orasul sau natal, Augsburg. Acestuia avea sa-i scrie, anuntandu-l mandru ca are un baiat. Numele ales era cel putin ciudat Joannes Chrisostomos Wolfgang Gotlieb Mozart. In calendarul romano-catolic 27 ianuarie este ziua sfantului John Chrysostom, Patriarhul Constantinopolului si ocrotitor al oratorilor. Gotlieb inseamna "iubit de Dumnezeu", traducera latina fiind Amadeus. Numele de Wolfgang i-a fost dat in amintirea bunicului din partea mamei, Wolfgang Nikolaus Pertl. Mai tarziu marele compozitor avea sa se semneze Wolfgang Amadeus Mozart sau doar Mozart. In copilarie parintii il numeau pur si simplu Wolfgang sau cu diminutivul mai afectuos Wolfgangerl.