Unul dintre cele mai aglomerate orase europene este si una dintre cele mai cunoscute capitale din lume, Moscova avand o fascinanta istorie si aflandu-se astazi la inceputul unei perioade de dezvoltare fara precedent. In 2006, un clasament intocmit de Forbes plasa Moscova pe pozitia a doua in topul oraselor cu cei mai multi miliardari din intreaga lume, depasita doar de Manhattan. Nu mai putin de 33 din cei 36 de miliardari ai Rusiei locuiesc in prezent in capitala, continuand sa isi sporeasca averile in buna parte datorita resurselor naturale ale tarii. |
O estimare realizata la inceputul acestui an arata ca mai bine de un sfert din PIB -ul Rusiei provine din prelucrarea si exportul petrolului si gazelor naturale. In pofida prezentei unor oameni de afaceri de succes, saracia este inca o problema in Rusia si chiar in Moscova, diferenta dintre zonele bogate si cele sarace ale orasului fiind suprinzatoare. Nu este de mirare ca Moscova este si unul dintre cele mai scumpe orase din lume, mai ales din cauza cresterii pretului proprietatilor imobiliare.
Dar averea unora a influentat in ultimul deceniu radical dezvoltarea urbanistica a capitalei Rusiei, Moscova schimbandu-se radical si apropiindu-se cu pasi repezi de aspectul unei metropole in adevaratul sens al cuvantului. Dupa o perioada comunista si incertitudinea economica de la inceputul anilor '90, Moscova este pregatita pentru schimbare.
Situata chiar in centrul campiei est-europene, ocupand valea Raului Moskva, Moscova este de secole centrul politic, economic si cultural al celei mai mari tari din lume, reprezentand pentru rusi un simbol important si atragand dupa prabusirea URSS un numar impresionant de imigranti veniti atat din fostele republici socialiste, cat si din Europa si Asia. De peste opt secole insa simbolul absolut al puterii Rusiei este Kremlinul, aflat in centrul capitalei, locul unde au domnit marii printi, tari si in ultimele decenii presedinti. Dar Kremlinul nu este doar un simbol al puterii politice, ci si al credintei religioase. Pentru occidentali Piata Rosie, strajuita de Catedrala Sf Basil cu turlele sale ce se termina ca in clasica forma de bulb de ceapa, este insa imaginea caracteristica a Uniunii Sovietice si astazi a statului rus. Este greu sa gasesti in alta parte a Moscovei sau a Rusiei o imagine la fel de puternica si definitorie.
In jurul centrului, se gasesc cele Sapte Surori, zgarie-nori sovietici cu un aspect aproape gotic, foarte impresionanti, un adevarat triumf al arhitecturii comuniste, pastrandu-se insa langa ei si numeroase cladiri in stil neo-clasic ai vechii Moscove, de la case si Sali de concert precum c la cladiri de apartamente. Sub toate acestea constructii se gaseste metroul moscovit, o alta realizare a trecutului, cel mai mare din lume si, se pare, unul dintre cele mai eficiente. Schimbarile sunt majore. Locul paradelor in cinstea Revolutiei din Octombrie, care strabateau Piata Rosie, a fost luat de masinile occidentale, in timp ce cladirile melancolice de pe Tverskaya ulitsa, principalul bulevard care duce in piata, au devenit sedii ale unor companii straine.
Marea problema a celor care viziteaza Moscova este frigul, mai ales in timpul iernii, cand gerurile devin cumplite si greu de suportat de cineva care nu este obisnuit.
Muzee si obiective culturale in Moscova
Orice calatorie a cuiva care vrea sa descopere Moscova trebuie sa inceapa obligatoriu de la Kremlin, unde veti petrece zile bune pentru a va bucura de tot. Aici, in inima Moscovei, se gasesc numeroase obiective, precum :
Arsenalul : construit de Petru cel Mare, ca manufactura si depozit de armament, devenind ulterior muzeu in cinstea victoriei impotriva lui Napoleon. Multe dintre tunurile expuse astazi au fost capturate in trecut de la trupele franceze, aici fiind in prezent cartierul general al Garzii Kremlinului. Din 1851 Arsenalul a fost transformat intr-un remarcabil muzeu, numarul exponatelor crescand rapid, iar multe dintre piese sunt surprinzatoare : coiful si armura lui Boris Godunov sau colectia de peste 50 de oua Faberge sunt doar exemple.
Palatul de Stat : o constructie moderna, din beton si sticla, este cel mai nou edificiu din ansamblu, fiind terminat in 1961. Constructia sa a inceput in perioada conducerii lui Hrusciov, pentru a gazdui congresele partidului. Cea mai impresionanta parte este cu siguranta uriasul auditoriu, cu 6000 de locuri si o scena vegheata in trecut de un basorelief cu chipul lui Lenin. Astazi palatul este folosit pentru spectacolele Companiei de Balet de la Kremlin, iar basorelieful a fost inlaturat.
Senatul : cladirea Senatului, de un stil neo-clasic plin de gratie, este unul dintre proiectele memorabile ale arhitectului Matvey Kazakov, fiind construita la porunca tarinei Caterina cea Mare. A servit un timp ca loc de intalnire pentru consiliul de sfatuitori ai tarinei, dar este mai cunoscut ca locul unde se gasea biroul lui Lenin, dupa revolutie. Astazi cladirea Senatului este resedinta oficiala a presedintelui rus.
Tunul Imperial si Clopotul Tarului : un ansamblu inedit, doua curiozitati aparte, fiecare avand dimensiuni uriase. Desi vorbim de cel mai mare tun si cel mai mare clopot din lume, nici unul dintre ele nu a fost vreodata folosit. Tunul in greutate de 40 de tone, cu o teava de cinci metri lungime si calibru de 890 mm, a fost construit in 1586, cand Rusia era condusa de Fyodor, fiul lui Ivan cel Groaznic. Desi teoretic ar fi trebuit sa fie o arma redutabila, de neoprit, nu a functionat niciodata, constructia fiind gresita din start. Dar ramane o adevarata opera de arta, mai ales prin decoratiunile in relief, care infatiseaza intre altele un leu (Rusia) care invinge un sarpe (dusmanii Rusiei). Clopotul Tarului este un alt exemplu de arta faraonica, avand 200 de tone si fiind cel mai mare din lume, dar nu a putut fi niciodata terminat cu adevarat. Un predecesor de doar 130 de tone a fost construit la jumatatea secolului XVII, fiind distrus in incendiul care a ravasit Moscova in 1701. Trei decenii mai tarziu Imparateasa Anna a ordonat ca bucatile sa fie topite si sa fie turnat un nou clopot, mai mare, care insa s-a distrus in timpul lucrului, in 1737. Abia un secol mai tarziu clopotul a fost terminat si pus in locul unde poate fi admirat si astazi.
Piata Catedralei : primul spatiu public amenajat in secolul XIV, avea sa fie pret de decenii un simbol al puterii moscovite si mai ales a tarilor. In centrul sau se gaseste impresionanta catedrala construita de Ivan cel Groaznic, "inima" Bisericii Ortodoxe Ruse. Pana cand Petru cel Mare a mutat capitala la Sankt Petersburg, in 1710, aceasta piata a ramas centrul puterii politice, aici avand loc incoronarile, intalnirile nobilimii si toate ritualurile si ceremonialurile oficiale. Astazi farmecul Rusiei tariste este marcat de prezenta nepotrivita a unei uriase statui a lui Lenin, dar dincolo de aceasta piata si-a pastrat aspectul. In jurul ei se gasesc numeroase biserici, turnuri si palate.
Catedrala Adormii : este cea mai veche din Moscova si cel mai important locas de cult al Kremlinului, fiind construita pe locul unde in 1330 Ivan I a ridicat mica biserica, pentru a sarbatori faptul ca Moscova devenea centrul ortodoxiei ruse. Un secol si jumatate mai tarziu Ivan cel Mare avea sa construiasca o catedrala mult mai impresionanta, cu ajutorul lui Alberti Fioravanti, arhitect italian adus in 1475 de la Bologna. Dupa ce acesta a vizitat Vladimir, Pskov si Novgorod pentru a se familiariza cu arhitectura eclesiastica traditionala, a inceput lucrul. Patru ani mai tarziu termina cea mai mare creatie a sa, atat de reusita incat i-a adus moarte. Cand constructorul a dorit sa revina in Italia, temandu-se ca acesta va construi ceva pe masura, Ivan l-a azvarlit in temnita, unde genialul constructor avea sa moara cativa ani mai tarziu. Catedrala Adormirii va juca mai tarziu un rol major in istoria tarii, aici avand loc numeroase incoronari si slujbe pentru sarbatorirea vitoriilor militare. Astazi Catedrala este fascinanta doar prin arhitectura si indelungata sa istorie, dar si prin vasta colectie de icoane si frescele interioare.
Catedrala Arhanghelului Mihail : ultima contributie a lui Ivan cel Mare la imbogatirea mostenirii culturale a Moscovei, aceasta constructie in stil italian este locul unde se odihnesc primii tari si printi ai Rusiei. Constructia a inceput in 1505, sub indrumarea arhitectului venetian Alevisio, iar stilul arhitectural pastreaza amprenta italiana, renascentista.
Catedrala Bunei Vestiri : un edificiu superb, cu domul auriu usor de recunoscut, construit de Ivan cel Mare dupa 1440, pe fundatiile unei vechi biserici. Ulterior Catedrala Bunei Vestiri va fi in repetate randuri renovata si extinsa. Unul dintre elementele aparte este reprezentat de Poarta Grosnenskiy, o intrare speciala aflata in coltul de sud-est al cladirii. Aceasta intrare a fost construita de Ivan cel Groaznic in 1572, dupa ce acesta intrase in conflict cu biserica, pentru ca se casatorise a patra oara (in timp ce Biserica accepta cel mult trei casatorii). Chiar daca in final casatoria a fost acceptata de Biserica, i s-a cerut temutului tar sa nu mai asiste la slujbele tinute in catedrala. Asa ca Ivan cel Groaznic a gasit o solutie de compromis, intrand pe o usa speciala si asistand la slujba din spatele unui grilaj special construit.
Catedrala celor 12 Apostoli si Palatul Patriarhal : cele doua cladiri alcatuiesc impreuna o singura structura, domeniul patriarhilor Bisericii Ortodoxe Ruse. Construite de catre Patriarhul Nikon la jumatatea secolului XVII, astazi sunt un muzeu al artei acelor vremuri, incluzand obiecte din colectiile tarilor, dar si mobilier de epoca.
Piata Rosie
Cu siguranta ca cel mai impresionant obiectiv turistic din Piata Rosie este Mausoleul lui Lenin, proiectat de Alexei Shchusev in 1924, intr-o perioada in care entuziasmul revolutionar era era la inceput. Placat cu granit rosu (simbolizand comunismul) si piatra neagra (semn al doliului), mausoleul in care se gaseste trupul imbalsamat al temului lider revolutionar este in esenta o piramida alcatuita din cuburi. Chiar daca s-a vorbit de potentiala mutare a trupului lui Lenin in alta parte, ideea a fost abandonata, locul ramanand un important obiectiv turistic, desi multe voci sustin ca in locul lui Lenin se gaseste astazi un manechin de ceara, solutia miracol dovedindu-se neputincioasa in fata trecerii timpului.
Muzee si Galerii de Arta
Muzeul de Arta Puskin
Inaugurat in 1912, muzeul se poate lauda cu cea mai bogata colectie de arta europeana, fiind depasit doar de Hermitage, din Sankt Petersburg. Cea mai important colectie este cea de arta impresionista si post-impresionista, numarul pieselor fiind datorat interesului aratat de colectionarii rusi acestor curente, cu mult inainte de cei occidentali. Aici veti gasi adevarate capodopere, precum Mic dejun pe iarba de Manet, numeroase lucrari de Matisse si Van Gogh si o galerie intreaga de tablouri semnate Gauguin.
Galeria Tretyakov
Galeria Tretyakov are cea mai bogata colectie de pictura traditionala rusa din lume. Cea mai mare parte a lucrarilor au fost adunate la jumatatea secolului XIX de Pavel Tretyakov, un bogat negustor moscovit, care colectiona nu doar arta, ci si viori sau pasari. Pasionat de arta rusa, avea sa doneze impresionanta sa colectie orasului in 1892, iar ulterior numarul lucrarilor avea sa creasca rapid, facand ca spatiul initial al galeriei sa fie neincapator. Si chiar daca astazi mii de piese importante sunt pastrate in depozitele muzeului, cele expuse sunt adevarate capodopere, definitorii pentru arta rusa.
Casa Memoriala Gorki
Un exemplu interesant de arta neoclasica moscovita, creata de Fyodor Shekhtel, cladire cunoscuta si ca Vila Ryabushinsky. Aici a locuit scriitorul Maxim Gorki intre 1931 - 1936. Decoratiunile interioare, cu stucaturi si mozaicuri, culorile inteligent alese, curbele arhitecturale si mobilierul de epoca fac din Casa Memoriala Gorki o adevarata opera de arta.
Foto : moscow-london.org ;
August 2007