Daca va este dor de un „timp care era foarte rabdator cu oamenii”, dupa cum il numeste Marin Preda, in prima parte din „Morometii”, de Victor Rebengiuc, cu o palarie apasata pe ochi, luptandu-se cu „fonciirea”, de taifasurile din poiana lui Iocan unde se citeau ziare, se faceau bancuri, cu replici inteligente si acide, nu va ramane decat sa cititi romanul sau sa revedeti „Morometii”, ecranizarea lui Stere Gulea, de astazi disponibila in varianta de DVD.
In cadrul Festivalului International de Scurtmetraj „Where is love” se lanseaza, in aceasta seara, DVD-ul filmului, care a avut premiera in urma cu 20 de ani. Pelicula a obtinut nu mai putin de 16 premii nationale si internationale, printre care Premiul pentru interpretare masculina, la San Remo, in 1988. Pentru prima data, filmul a fost subtitrat, in versiunea de pe DVD, in engleza si franceza.
Lumea satului de altadata
In aceasta seara, de la ora 20.00, la Caru’ cu bere, odata cu lansarea DVD-ului se va difuza un documentar, realizat de operatorul filmului Vivi Dragan Vasile, despre actori si locurile filmarilor din satul Talpa, aflat la 60 de km de Bucuresti. Gulea a ales acest sat pentru a ilustra Silistea-Gumestiul din romanul lui Preda, care a cunoscut de-a lungul unui sfert de secol o adanca si simbolica destramare.
In Talpa, dupa 20 de ani, o strada a capatat numele de Morometii. In urma cu doua decenii, satenii au reconstituit atmosfera de dinaintea celui de-al Doilea Razboi Mondial, implicandu-se cu trup si suflet in producerea filmului. „„Morometii” a devenit o parte din ei insisi, satenii si-au asimilat personajele si au trait cu adevarat romanul lui Preda”, povesteste Gulea.
„Cred ca dupa filmul „Padurea spanzuratilor”, in regia lui Liviu Ciulei, „Morometii” ramane cea mai cunoscuta ecranizare a unui roman romanesc”, precizeaza regizorul. „Filmul readuce in atentie, cu o anumita nostalgie, lumea rurala, o identitate a romanilor, o autenticitate a satului romanesc, cu o exactitate a reconstituirii si a detaliului. „Morometii” aduce aminte de radacinile fiecaruia dintre noi”, explica Gulea.
Rebengiuc, perfect in rol
Faptul ca baietii din prima casatorie (Paraschiv, Nila si Achim) nu se inteleg cu ceilalti, bigotismul mamei (Catrina), primejdia „fonciirii” si a datoriei la banca, dorinta baiatului cel mic, Niculaie, de a merge la scoala, toata atmosfera din romanul lui Preda se regaseste in filmul lui Stere Gulea. Capul familiei, Ilie Moromete, interpretat de Victor Rebengiuc, incearca sa tina timpul in loc. Paradoxul vine din faptul ca aici actorul, nascut la oras si fara rude la tara, a interpretat pentru prima data un rol de taran.
„Cand mi-am pus palaria aia pe cap si am intrat in ograda casei din Comuna Talpa, cand am vazut salcamul acela in care era ascunsa o intreaga lume, totul mi-a devenit foarte drag si foarte familiar”, spune Rebengiuc. „Daca in toata cariera l-as fi jucat numai pe Moromete, tot as fi fost multumit toata viata”, marturiseste actorul.
Evolutie
„Nicolaie” a devenit om de afaceri
Din distributie fac parte Victor Rebengiuc (Ilie Moromete), Luminita Gheorghiu (Catrina), Dorel Visan (Balosu), Mitica Popescu (Cocosila), Florin Zamfirescu, Ilie Gheorghe si copilul, Marius Badea. „Copilul Nicolaie, care avea in film 12 ani, a devenit azi, dupa 20 de ani, om de afaceri”, spune Stere Gulea. Filmul a obtinut Premiul pentru interpretare masculina la San Remo, Italia, in 1988 si Premiul II al festivalului de la Santarem, Portugalia - 1988.