Gustave Moreau (6 aprilie 1826 - 18 aprilie 1898), pictor simbolist francez. A ramas celebru atat prin faptul ca i-a avut ca elevii pe unii dintre marii artisti ai lumii, precum si prin scenele sale religioase si mitologice, realizate intr-un stil profund personal, foarte populare mai ales in timpul vietii artistului. Printre studentii sai s-au numarat Henri Matisse, Georges Rouault, Albert Marquet, Henri Manguin, Louis Valtat, Pierre Bonnaud, Charles Hoffbauer.
Samson si Dalila
Moreau a fost unul dintre principalii artisti simbolisti. A fost elevul lui Chasseriau, fiind influentat de romantismul exotic al maestrului, dar avea sa il depaseasca artistic in ceea ce privea bizarul, formandu-si un stil distinctiv ca subiecte si tehnica. Prefera temele si compozitiile de un misticism intens, evocand civilizatii si mituri demult stinse, tratate cu o deosebita senzualitate, adevarate bijuterii picturale realizate cu migala si rabdare.
In 1841 a vizitat Italia, unde a realizat mai multe desene. Din 1846 lucreaza in atelierul lui Francois Picot, iar intre 1857-1859 calatoreste din nou in Italia. Desi s-a bucurat de un succes relativ in urma participarilor la Salonul oficial, mai ales in 1864, a preferat sa se retraga din atentia publicului si sa se concentreze doar asupra creatiei. Aceasta recluziune a fost provocata in buna parte de criticile care au urmat participarii la Salon in 1869 (Moreau va mai participa abia in 1876).
In 1892 a devenit profesor la Ecole des Beaux-Arts, reusind sa dezvolte ideile si personalitatea studentilor sai in loc de a se impune si a le deforma viziunea artistica. Preferatul sau a fost Rouault, care ulterior va deveni primul curator al Muzeului Moreau din Paris (amenajat in casa artistului), lasat prin testament statului francez.