Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National Harghita a intocmit peste jumatate dintre normele de folosire a monumentelor istorice din judet, care trebuie sa ajunga la proprietarii lor.
Datele furnizate de aceasta institutie arata ca materialele au fost preluate doar in proportie de 3% , motivul neexpedierii sau neinmanarii fiind acela ca proprietarul nu poate fi identificat sau elementele de contact ale acestuia nu sunt complete.
Specialistii in protectia monumentelor mai atrag atentia ca este nepermis ca primariile sa faciliteze executarea interventiilor pe monumentele istorice sau in zonele de protectie a acestora, fara aviz de specialitate.
Ei au dat exemplul caselor de vacanta construite in zona de protectie a Bisericii romano catolice Sf. Ioan Botezatorul din extravilanul satului Delnita, sau amenajarea unei pensiuni langa moara de apa de la Madaras.
O alta consecinta a colaborarii insuficiente intre specialisti si administratia publica locala este faptul ca in judetul Harghita nu sunt semnalizate si marcate monumentele istorice, desi legea prevede acest lucru.
Potrivit sursei citate, in prezent, cele mai multe monumente istorice au insemnul aplicat in 1970, dar exista situatii in care acesta nu mai exista. Semnalizare dupa noua legislatie a fost facuta doar la Mugeni, Porumbenii Mari si Gheorgheni, dar nici acestea nu sunt conforme cu normele in vigoare.