1. In stema orasului (prima versiune a fost adoptata in 1833, fiind modificata aproape un secol mai tarziu, in 1938, cand a fost simplificata si stilizata) veti gasi mai multe elemente interesante a caror interpretare este o sinteza a istoriei culturale a localitatii: crucea dominand centru simbolizeaza credinta, principiile si activitatea misionara crestina, trifoiul ii reprezinta pe irlandezi, pentru francezi avem deja legendara fleur-de-lis, pentru englezi trandafirul iar pentru scotieni ciulinele. Deasupra nu putea lipsi un castor, un simbol al orasului, totul este inconjurat de cununa de frunze de artar (Acer saccharum), cel din care se extrage deliciosul sirop de artar, in partea de jos pastrandu-se motto-ul latin "Concordia salus". Iar in 2017 a fost adaugat in centrul crucii un nou element, un pin stilizat reprezentand triburile Iroquois care locuiau candva pe teritoriul de astazi al orasului.
2. Veti admira cu siguranta amestecul de arhitectura moderna si traditionala din Montreal, dar veti observa mai devreme sau mai tarziu ca nicio cladire nu depaseste un anumit regim de inaltime. Motivul este simplu: potrivit legislatiei locale nicio constructie nu poate fi mai inalta decat crucea pe care o puteti vedea pe varful Muntelui Regal de aici, reper si simbol al Montrealului, instalata aici in 1924 in amintirea primilor colonisti francezi.
3. In Montreal a luat nastere compania Cirque du Soleil, si nu putini sunt cei care spun mai in gluma, mai in serios, ca este si principalul produs de export al orasului. Inceputurile unei adevarate legende in domeniul spectacolului, care a reusit sa revolutioneze arta circului aducand in arena animatii, efecte speciale, lumini si coregrafii incredibile a inceput in 1984, la initiativa si datorita efortului unor artisti stradali care si-au dorit sa faca mai mult. Si nu este singura companie de circ din Montreal, pentru ca aici veti gasi nu doar mai multe trupe de profesionisti si entuziasti amatori, dar va puteti inscrie la cursuri de jonglerie, acrobatii sau care va invata cum sa deveniti cel mai amuzant clovn.
4. Primul meci de hochei pe gheata organizat oficial intr-o sala a avut loc in Montreal, pe 3 martie 1875, la Patinoarul Victoria. Devenit un eveniment mitic pentru pasionatii acestui sport, a fost jucat de doua echipe a cate noua jucatori, folosind un puc din lemn.
5. Orasul Montreal poate fi numit si orasul festivalurilor, pentru ca aici se desfasoara Festivalul de Jazz, Festivalul International al Artificiilor (o idee inedita), poate cel mai mare festival muzical francofon din lume, adica Les FrancoFolies de Montreal, dar veti gasi si evenimente similare dedicate berii, comediei, muzicii reggae, circului sau literaturii.
6. Iar cei care se plang de vremea rece trebuie sa stie ca cea mai scazuta temperatura inregistrata in istoria orasului a fost de -49,1 grade Celsius pe 23 ianuarie 1979. Si cel mai mult a nins aici pe 4 martie 1971 cand grosimea stratului de zapada a atins 43 de centrimetri.
Foto: kisscc0.com, ville.montreal.qc.ca, wbur.org