Pentru a vizita acest orasel traditional portughez, ascuns undeva aproape de granita cu Spania, este nevoie poate de ceva mai multa vointa decat pentru altele. Totusi, in ciuda relativei sale izolari, Monsanto este unul dintre simbolurile culturale ale regiunii Idanha-a-Nova si nu poate scapa celor mai ageri ochi.
Micul oras de 800 locuitori a luat nastere in Evul Mediu si s-a dezvoltat neintrerupt in tovarasia muntelui. Ca prin minune, aspectul asezarii nu s-a schimbat de secole astfel ca sosind aici vei putea admira strazi sapate in roci si locuinte prinse intre bolovani gigantici de granit.
Una dintre cele mai proeminente atractii din zona este fortificatia lusitaniana, care ofera o priveliste magnifica pana aproape de Serra de Estrela. In oras, atentia se indreapta catre Biserica Mama, un monument construit in secolul al XV-lea si restaurant 300 de ani mai tarziu, ce pastreaza numeroase elemente de arhitectura arhaica.
Strabateti strada Rua da Capela si veti intali putin mai in fata alte doua obiective importante, in Piata Stalpul Infamiei: Antiga Aldeia (Crama Veche) si Pousada de Monsanto.
Atat Stalpul Infamiei, insa, cat si Antiga Capela do Soccorro si Igreja da Misericodia (Biserica Iertarii) sunt situate in asa-zisa Piata a Iertarii. In continuare, se ajunge usor la Torre do Rologio (Turnul cu Ceas), pe care daca vrei il poti vizita si in interior. In partea superioara a acestuia vei admira o copie a ceasului de argint oferit simbolic in semn de apreciere comunitatii Monsanto.
Aseaza-te pe una dintre banci si admira in voie privelistea care se deschide prin campia Idanha. Mergi inapoi la Biserica Iertarii pe stradutele din spate, apoi coboara pe Rua do Relogio (Str. Ceasului) la Capela gotica din secolul al XVI-lea si la Poarta Sfantului Antonio.
Unul dintre cele mai cunoscute evenimente organizate in Monsanto este Festivalul Sfintei Cruci, de pe data de 3 Mai, in care se serbeaza rezistenta asezarii in fata vitregiilor istoriei.
In 1938 Monsanto a fost votat in cadrul unui concurs national cel mai portughez oras din Portugalia si de atunci restrictiile aplicate in vedera conservarii patrimoniului sau l-au facut sa ramana un muzeu in aer liber.
Sursa foto: dailycool.net
I. C.
editor artline.ro