Au mai fost nominalizati Ina Crudu cu “Ziua eclipsei", Bogdan Cretu cu “Matei Visniec, un optzecist atipic", si Romanita Constantinescu, coordonatoarea volumului “Paupera (fabula rasa)".
Pentru a scrie “Etica muncii la romanii de azi", Monica Heinz a facut un lucru inedit. Dupa o absenta de ani buni, a revenit in Romania si s-a angajat in cateva organizatii diferite. Cartea reda concluziile trase de pe urma acestui experiment.
Tudor Lavric, jurnalist la Departamentul externe al ziarului “Realitatea romaneasca", a scris deja cel de-al doilea roman de dupa “Draculaland" - “Necasatoritii", editat la Polirom.
Despre acest “autor matur intarziat", cum il numea George Balaita, Adriana Bittel spunea:
“Ce are in plus Tudor Lavric fata de alti prozatori tineri de la noi e lipsa totala de poza, privirea lipsita de sarcasm (desi atenta la grotesc), compasiunea si, mai ales, magia frazei «cu lipici», care te tine, fara sa sari nimic, de la primul cuvint la ultimul rind. Nu-i putin lucru."
In 2005, castigatorii premiilor de debut au fost Ioana Badea cu romanul “Bagau", Filip Florian cu romanul “Degete mici" si Nicolae Strambeanu cu romanul “Evanghelia dupa Arana".