Localizare si cadru natural
Principatul Monaco se afla pe coasta mediteraneana, la 18 km de Nisa, si este al doilea cel mai mic stat din lume ca marime. Istoria Principatului Monaco este legata de cea a familiei Grimaldi, care conduce destinele acestui Principat de peste sapte secole. Printii de Monaco au avut o autoritate absoluta pana la adoptarea in 1911 a primei Constitutii, urmata 50 de ani mai tarziu, in 1962, de catre o a doua Constitutie.
Desfasurat sub forma unei benzi, intre Marea Mediterana si Alpii Maritimi, Monaco a stiut sa valorifice aceasta extraordinara pozitie geografica. Monaco este renumit pentru peisajul natural, cel cultural si pentru zilele insorite. Temperatura minima medie in ianuarie este de 8 grade Celsius, iar in iulie, de 26 grade Celsius.
Principatul este inconjurat pe trei laturi de regiunea franceza Provence-Alpes-Cote d'Azur, iar relieful sau consta intr-o plaja lunga si dealuri abrupte care se inalta pana la 63 m peste nivelul marii. Una din principalele surse de venit ale Principatului Monaco este turismul. In fiecare an numerosi turisti sunt atrasi de clima placuta si de cazinoul sau celebru. Principatul a reusit sa creeze afaceri prospere in domenii ce sunt prietenoase mediului, cum ar fi cosmetica naturista.
Populatie
Constand mai ales din vechiul oras Monaco si zonele construite ulterior, Monaco este de asemenea cea mai dens populata tara din lume (peste 18.000 loc./kmp).
Populatia Principatului Monaco are o structura neobisnuita prin aceea ca localnicii sunt minoritari in propria tara. Cei mai multi rezidenti sunt francezii (47%), iar monegastii reprezinta 16%, italienii 16% si 21% apartinand altor 125 de nationalitati ce formeaza populatia internationala din Monaco.
Luxul si frumusetea sunt asociate cu Monaco precum si boutiqurile sale ce poarta nume celebre (Chanel, Prada, Armani etc.), restaurante luxoase si familia regala, in special de la casatoria dintre Printul Rainier cu Grace Kelly, mai tarziu Printesa Grace de Monaco.
Obiective
Este greu sa-ti imaginezi un ministat care se desfasoara pe mai putin de 2 kmp (ceva mai mult decat parcul bucrestean Herastau), si care poate adaposti o varietate atat de mare de palate, biserici si catredale, muzee, porturi, stadioane etc. Trebuie amintit, in primul rand, Casinoul, inaugurat in 1878, care a dus faima Monaco-ului pe toate meridianele lumii si care, la sfarsitul secolului al XIX-lea, constituia principala sursa de venituri a ministatului.
Cele mai multe atractii sunt concentrate in oraselele Monaco-Ville, capitala, si Monte Carlo. In cel dintai, care se suprapune in cea mai mare parte unei peninsule stancoase („Rocher”), nu poti sa nu te opresti la Palatul Princiar si in piata din fata sa, strajuita de imensi pini mediteraneeni si „pazita” de 16 tunuri.
Nu exista vizitator care sa nu isi doreasca sa vada faimosul Muzeu Oceanografic, intemeiat in urma cu aproape o suta de ani de printul Albert I. Nu puteti parasi Monaco-Ville fara a explora Orasul vechi. Strazile inguste comunica prin porti arcuite si sunt strajuite de case vechi, intregul ansamblu impunand prin atmosfera medievala. Tot aici, veti intalni unele dintre cele mai frumoase gradini din Monaco : Saint-Martin.
Fiind un lider mondial in lux si bani, Monaco este una din cele mai scumpe locatii de pe Pamant. Principatul este cunoscut si ca un rai al taxelor si multi dintre rezidentii sai sunt milionari ai altor tari.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.