Al doilea mare oras de pe coasta kenyana este Mombasa cu aproximativ 650,000 de locuitori. Unul dintre primele motive pentru care oamenii calatoresc in aceste parti ale continentului negru il constituie plajele, dincolo de care se zaresc intinderi albastre nesfarsite de ocean. Cu toate aceste binecuvantari, Mombasa inseamna mai mult decat un rezultat al cadrului natural, echivaland cu istoria si cultura nationala. Nimeni nu cunoaste data fondarii orasului, este evident insa ca asezarea are o vechime considerabila. Primele informatii despre Mombasa apar prin veacul al XVI-lea in cronicile exploratorilor portughezi.
In ciuda asteptarilor, populatia este formata dintr-un amestec de autohtoni, englezi, indieni, chinezi ori alte natiuni, in ceea ce pare sa constituie un spatiu multietnic si multicultural. Este suficient sa strabati la pas Orasul Vechi ca sa iti dai seama ca de-a lungul timpului, balanta marilor puteri s-a inclinat diferit. Partea veche a orasului descrie cel mai bine prin intermediul arhitecturii influenta exercitata de arabi. Nici nu este de mirare, din moment ce insasi limba s-a imbogatit local cu numeroase cuvinte si expresii arabe. Centrul vechi este bine cunoscut pentru cladirile sale extravagante, in care se vand antichitati si suveniruri. Multi dintre locuitorii centrului istoric locuiesc astazi aceleasi strazi si case ca inaintasii lor.
Revenind la obiectivele turistice, ti-ai putea indrepta atentia si spre atelierele Bobmbolulu. Centrul cultural a luat fiinta in anul 1969, este format din 8 gospodarii traditionale si promoveaza produse (bijuterii, textile etc) manufacturate de 150 de persoane cu dizabilitati fizice. Produsele care ies din atelierele Bobmbolulu ajung in 20 de state din lume, consolidand reputatia si pozitia sa printre cele mai profitabile centre de export din Kenya.
Fortul Jesus, asezamantul cu cea mai mare incarcatura istorica, se gaseste in zona de coasta, aproape de Orasul Vechi. Dupa cum indica si numele, prezenta acestuia a avut legatura cu sosirea europenilor, care aveau de indeplinit pe langa obiectivele militare propovaduirea crestinismului. Fortul a fost construit in secolul XVI de portughezi si are o arhitectura monumentala. In interior se disting numeroase artefacte din epocile in care Mombasa servea ca punct de tranzit in comertul cu sclavi. Nu lipsesc nici celulele, camerele de tortura sau colectiile cu arme de epoca. Pe coasta de nord a localitatii, spre orasul Malindi, rasar o serie de ruine cunoscute sub numele Gedi.
Gedi era candva un mic orasel construit din piatra, cu un conducator bogat. Ruinele din secolul al XV-lea, datorita bunei lor conservari, au fost desemnate prin lege Muzeu National. Templele hinduse constituie cea din urma dovada a diversitatii culturale a orasului Mombasa din Kenya. Lacasurile merita vizitate pentru arhitectura si pentru sculpturile variate ale zeitatilor reprezentate in interior.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro