Expozitia "Pasarea ascunsa in piatra" este consacrata operei lui Constantin Brancusi, fiind conceputa sub forma unor ateliere unde copiii, utilizand volume si obiecte, descopera vocabularul plastic al sculptorului roman. Prezentat in premiera in Romania, acest atelier a fost conceput si realizat de catre specialistii in educatie ai Muzeului National de Arta Moderna - Centrul Georges Pompidou din Paris si donat anul acesta Muzeului National de Arta al Romaniei, dupa ce a fost itinerat in mai multe tari europene. Atelierul este structurat in opt module interactive ce transpun "in joc" tematica si vocabularul plastic al operei lui Brancusi: materiale, unelte, forme, oferind copiilor posibilitatea de a se familiariza cu lucrarile maestrului si de a descoperi secretele sculpturii moderne. Copiii sunt invitati astfel sa patrunda in universul operei brancusiene prin intermediul jocului, al simturilor si al experientei directe.
La inaugurare, Isabelle Frantz Marty, specialist in educatie la Centrul Pompidou si curator al expunerii, va derula un program demonstrativ cu elevi din ciclul primar de la Liceul Francez "Anna de Noailles" din Bucuresti.
Amenajat in corpul Stirbei al MNAR, atelierul se adreseaza copiilor cu varste cuprinse intre 4 si 14 ani, organizati in grupuri scolare sau insotiti de parinti. Acestia vor fi indrumati pe parcursul vizitei de unul dintre educatorii muzeului. Dupa experienta din atelier, participantii pot vizita Galeria de Arta Romaneasca Moderna a muzeului, pentru a descoperi operele originale ale lui Brancusi.
Alain Seban va fi prezent la inaugurarea expozitiei, urmand ca in cadrul vizitei in Romania, sa se intalneasca cu secretarul general al Ministerului Culturii si Cultelor, Virgil Nitulescu, cu directorii principalelor muzee de arta moderna si contemporana din Romania, cu proprietari de galerii si editori. Seban este presedintele Centrului Pompidou din luna aprilie a acestui an. Dupa ce a ocupat diverse functii in cadrul Ministerului Culturii si al Ministerului Afacerilor Externe din Franta a devenit consilier pentru educatie si cultura al presedintelui Republicii Franceze, in aceasta functie, coordonand in special participarea presedintelui la aniversarea a 30 de ani de existenta a Centrului Pompidou si dosarul Palatul Tokyo. A fost decorat cu Ordinul Artelor si Literelor in grad de Comandor. Presedintele Centrului Pompidou va incerca in aceasta vizita sa cunoasca realitatea creatiei contemporane din Romania. Vizita are loc la cateva saptamani dupa semnarea, de catre Ministerele francez si roman ale Culturii, a unui acord de cooperare in domeniul muzeelor. (M.A.)