"Creatorii si artistii romani vor fi grav prejudiciati prin modificarile preconizate a fi aduse de catre Comisia de Cultura a Camerei Deputatilor la OUG 123/2005, privind modificarea Legii drepturilor de autor si conexe. Compozitorii, regizorii, scenaristii, actorii, artistii interpreti si casele de discuri sustin adoptarea in Parlament a OUG nr. 123/2005 de modificare a Legii drepturilor de autor si conexe in forma in care a fost adoptata de Guvern si solicita Comisiei de Cultura a Camerei Deputatilor sa nu cedeze presiunilor exercitate de grupuri financiare puternice, printre care se numara operatorii de cablu si alti utilizatori comerciali. Preconizatele modificari, precum si cele deja adoptate de Comisie vor afecta, in mod grav si cu consecinte incalculabile, activitatea creatoare si accesul cetateanului la cultura romaneasca", se arata in protestul oamenilor de cultura, continuandu-se: "Ingradirea liberei negocieri si excluderea autorilor romani de la recunoasterea drepturilor lor private vor afecta in mod grav integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Dreptul de proprietate intelectuala, drept de proprietate privata, inclusiv libera negociere a acestor drepturi, reprezinta un capitol inchis al negocierilor de aderare, si modificarile propuse in Comisia de Cutura, care, daca vor fi adoptate, ar conduce la redeschiderea acestui capitol al negocierilor de aderare", se mai arata in protest.
Pe ultimul loc in Europa la drepturile de autor
In protestul artistilor se mai arata "in Romania, chiar si fara ingradirile si limitarile propuse de Comisia de Cultura a Camerei Deputatilor, se afla pe ultimul loc in Europa in privinta drepturilor de autor si conexe. Astfel, in Romania, raportat la populatie, se platesc 0,17 euro/locuitor/an pentru drepturile tuturor autorilor si interpretilor, in timp ce in tari ca Estonia se platesc 0,87 euro/locuitor/an, Ungaria 2,15 euro/locuitor/an iar, Olanda 5,38 euro/locuitor/an. Ca urmare, compozitorii, regizorii, scenaristii, actorii, interpretii, graficienii si ceilalti oameni de cultura solicita deputatilor analizarea cu responsabilitate a OUG 123/2005 si sa nu cedeze incercarii de limitare a drepturilor private ale autorilor si artistilor prin introducerea unor limitari ale negocierilor prin sintagme precum «nu pot depasi media europeana» sau/si prin incercarea de dubla ponderare, atat a procentelor, cat si a veniturilor la care se aplica acestea. In functie de criteriul ponderii utilizarii operelor, deja adoptat la alin. 1 al art. 1311, se va negocia in mod diferentiat procentul datorat de utilizatori. Limitarea propusa si/sau dubla ponderare vor conduce la diminuarea remuneratiilor (de peste 20 de ori de la 0,17 euro/locuitor/an), caz in care ne vom vedea nevoiti sa ne aparam drepturile compozitorilor, regizorilor, scenaristilor, graficienilor, actorilor si interpretilor prin toate mijloacele legale posibile (interzicerea utilizarii operelor noastre, proteste publice, contestatii la nivel national si european etc.)".
In incheiere, artistii romani solicita, "de asemenea, Camerei Deputatilor sa respinga si amendamentul adoptat de Comisia de Cultura prin care autorilor romani le-a fost rechizitionat dreptul de proprietate privata privind retransmiterea operelor lor prin cablu, exceptare discriminatorie in raport cu ceilalti autori.
"Lavinia Sandru doreste introducerea sintagmei de «media europeana». Dar «media europeana» nu inseamna cifre, ci litere. Se ajunge la imposibilitatea de a se judeca in instanta aceste drepturi."
Dana Dorian, jurnalist
«Neplata drepturilor, o incalcare grava»
"Artistii romani atrag atentia asupra faptului ca neplata drepturilor de autor reprezinta o incalcare grava a drepturilor de proprietate intelectuala si echivaleaza cu infractiunea de piraterie, pedepsita prin lege. Ca urmare, reprezentantii oamenilor de cultura din Romania, asociatii non-profit precum U.P.F.R., UCMR-ADA, CREDIDAM, DACIN-SARA, UPFAR-ARGOA, solicita deputatilor analizarea atenta si evaluarea corecta a legilor propuse spre aprobare, astfel incat acestea sa nu-i defavorizeze pe artisti si sa nu prejudicieze grav accesul romanilor la cultura", se arata intr-un comunicat de presa primit la redactie.
"Legea dreptului de autor nu este si nu are nimic in comun cu Legea utilizatorului de cablu. Cu toate astea, deputatul Lavinia Sandru vrea sa introduca in Legea dreptului de autor un amendament care se refera strict la cablisti. Oare ce motiv o avea Sandru sa comita o asemenea gafa?!", ne-a declarat jurnalistul Dana Dorian, adaugand: "Lavinia Sandru doreste introducerea sintagmei de «media europeana». Dar «media europeana» nu inseamna cifre, ci litere. Media europeana nu se poate certifica. Nici un expert nu poate calcula media europeana, cand nu exista un organism international, nicaieri pe glob, care sa certifice aceasta medie. Se ajunge la imposibilitatea de a se judeca in instanta aceste drepturi", ne-a mai spus Dana Dorian.