Bucurestiul de azi, numit si "Micul Paris" in perioada interbelica datorita arhitecturii elegante, a stradutelor pavate cu piatra cubica pe care se plimbau trasuri cu doamne rafinate si domni eleganti, a trait la sfarsitul secolului al XIX-lea cele mai infloritoare vremuri.
Atunci au fost construite minunatele cladiri in stilul Renasterii franceze si italiene, care transforma si astazi anumite bulevarde intr-un adevarat muzeu in aer liber. Micul Paris din estul Europei se dezvolta atat din punct de vedere arhitectural, cat si pe plan cultural si artistic.
Zona Lipscani si Calea Victoriei erau vestite pentru magazinele cu materiale de calitate si atelierele cu croitori priceputi. Acestia croiau cele mai sofisticate rochii, iar linia costumelor barbatesti sublinia tinuta eleganta. Daca ne uitam cu atentie la pozele Bucurestiului de altadata vom constata ca stradutele intesate de oameni – indiferent de momentul zilei – semanau cu un adevarat podium de prezentare a colectiilor vestimentare din sezonul respectiv. Grija pentru vestimentatie si pentru o tinuta impecabila erau parte din caracterul oamenilor de atunci, din perioada seratelor din vestitele gradini de vara de unde rasuna “Zaraza” sau a cinelor la marile restaurante, precum Capsa.
Palariile mici, siragul de margele, voaletele, rochiile pana la genunchi, fustele cu clini bogati si accesoriile in culori vii erau doar cateva dintre elementele vestimentare specifice acelei epoci. Dantela, care a revenit si astazi in tendinte, era nelipsita din croiala hainelor sau tehnica accesoriilor. Corsetul – desi vehement contestat de catre medici – devenea o piesa vestimentara extrem de importanta pentru doamnele care doreau sa obtina o talie de viespe.
Rochiile de seara erau accesorizate cu saluri din casmir sau gulere din blana. Nelipsite erau si umbrelele frumos brodate in culori pastelate, evantaiele – manual pictate – si gentutele purtate pe incheietura mainii.
Greta Garbo era in perioada interbelica modelul oricarei doamne. Acestea utilizau mai nou corsetul pentru a-si subtia talia, insa si pentru a-si aplatiza si sanii, obtinand astfel silueta androgin. Domnii purtau costume elegante compuse din jacheta, nelipsita vesta si pantalon calcat perfect la dunga. In anotimpurile calde se purtau pantofii din lac, iar cand se racea afara domnii treceau la ghete.
Din pacate, daca ne uitam in jur, eleganta si aerul boem al acelor vremuri au ramas in istorie, in amintirea acelor vremuri pline de farmec si de savoare.
A.V.
editor artline.ro