Numele Chanel nu poate fi ignorat de nimeni, iar moda de astazi nu ar mai fi fost la fel fara creatiile acestei adevarate artiste, care a creat un imperiu pornind de la pasiunea sa pentru frumos.
Coco Chanel a reusit sa realizeze haine practice, mica rochie neagra, jachetele care poarta si astazi amprenta sa sau jerseul din lana, confortabil si usor de purtat, chiar daca era considerat initial prea simplu pentru a se potrivi unei vestimentatii elegante.
Chanel a lansat si numeroase accesorii ce completau creatiile sale : siraguri de perle, lantisoare din aur, posete avand curele din lanturi de aur si multe altele, care au suprins, adesea socat, dar au fost foarte apreciate.
Celebra creatoare s-a nascut pe 19 august 1883 la Saumur, Franta, numele ei adevarat fiind Gabrielle Bonheur Chanel. Chiar daca inca din copilarie era pasionata de frumos, nimeni nu si-ar fi putut imagina ca peste ani avea sa ofere intregii lumi cateva creatii de neuitat, precum rochia neagra care ii poarta si astazi numele, celebrul parfum Chanel No 5 si mai ales schimbarea pentru totdeauna a garderobei feminine a secolului XX.
Coco - un pseudonim pe care l-a adoptat mai tarziu si pe care l-a transformat intr-o marca - a crescut intr-un orfelinat, unde a luat si lectii de cusut. In 1910 isi deschisese deja o mica pravalie, unde vindea palarii create de ea, iar succesul a fost rapid. Peste zece ani pusese bazele unui veritabil imperiu al modei, care includea un atelier de croitorie, o fabrica de textile si mai ales o gama de parfumuri, intre care si celebrul Chanel No 5.
Prin stilul indraznet si modelele inedite Coco Chanel a reusit sa schimbe moda feminina, marcand trecerea de la hainele rigide si ample la modele inspirate de moda masculina - materiale usoare, modele comode si practice, pastrand nota de eleganta aparte.
A fost primul stilist care a impus negru in moda, iar rochia sa neagra a devenit in scurt timp nu doar foarte cautata, dar si caracteristica pentru stilul Chanel, pastrandu-si mult timp pozitia de lider in topul preferintelor.
In perioada celui de al doilea razboi mondial popularitatea sa a scazut dramatic, in mare parte datorita unei legaturi pe care a avut-o cu un ofiter nazist. Dupa incheierea ostilitatilor opinia publica franceza ii era defavorabila, asa ca a fost nevoita sa plece in Elvetia, intr-un exil auto-impus care va dura mai bine de un deceniu.
Revine spectaculos in tara sa si mai ales pe scena modei in 1954, iar modelele Chanel devin foarte populare in Occident si in special in SUA. Dupa moartea celebrei creatoare, pe 10 ianuarie 1971, viitorul companiei era sub semnul intrebarii. Designerii Gaston Berthelot si Ramon Esparza, care fusesera in ultimii ani alaturi de Coco, au preluat conducerea, fiind urmati de Yvonne Dudel si Jean Cazaboun, care au realizat modelele companiei intre 1975 - 1983. Din acest an vechiul prieten al lui Chanel, Karl Lagerfeld a decis sa preia controlul si sa redea stralucirea celebrei firme, reusind sa ofere noi si noi modele, din materiale diverse, perfect adaptate stilului eclectic al anilor '80.
La jumatatea anilor '90 Compania Chanel a facut o achizitie suprinzatoare, cumparand firma Eres, specializata in creatia de costume de plaja, dar se pare ca a fost doar o investitie financiara, designerii de la Chanel alegand sa nu se implice in productiile Eres.
In prezent compania este controlata de familia Wertheimer. Detaliile financiare nu sunt cunoscute de public, compania pastrand o legendara discretie, dar cifrele de vanzari par sa fie in crestere.
Compania are peste 100 de magazine in intreaga lume, 35 dintre ele fiind in Japonia, unde marca Chanel se bucura astazi de un deosebit succes.
artline.ro