Mesterii sibieni au pastrat si astaziobiceiul sa picteze mobila din lemn
Colectia prezinta specificul caselor sasesti prin elemente de mobilier pictat in Transilvania, majoritatea realizat de mesteri populari sasi si transmis din generatie in generatie in familiile transilvanene. O lada dulghereasca datata in secolul XV este cea mai veche piesa a colectiei expuse la Muzeul de Etnografie si Arta Saseasca A'Emil SigerusA' din Sibiu si este opera mesterilor din Bradeni.
Lada de tip sarcofag, cu capac, apartine Muzeului Transilvanean Gundelsheim din Germania si a fost adusa in Capitala Culturala Europeana special pentru expozitia temporara de mobilier sasesc. Pictura lazii are si ea ceva aparte, fiind realizata in singe de vita, care cu timpul a capatat culoarea neagra. Pentru comunitatile sasesti din Transilvania, astfel de lazi erau foarte importante si erau depozitate in podurile bisericilor fortificate. La momente de pericol, oamenii se retrageau in interiorul fortificatiilor si depuneau in lazi toata avutia familiei sau a breslei.
Colectia A'Mobilier pictat din TransilvaniaA' prezinta o selectie de 40 de obiecte dintre cele mai pretioase detinute in colectia Complexului Muzeal ASTRA si cea a Muzeului Transilvanean Gundelsheim.
A'Alegerea s-a facut din peste 400 de piese, deci aici este crema lor, care nu doar ca realizeaza un spatiu inedit, dar ofera vizitatorilor o idee despre casele sasilor si cultura lorA', a declarat dr. Irmgard Sedler, directoarea muzeului din Germania.
Pentru cei care nu doresc sa plece cu mina goala, chiar linga Muzeul A'Emil SigerusA', amatorii de mobilier traditional pot achizitiona obiecte de la A'MAArtA'. Intr-un spatiu intim, intre exponatele puse la vinzare, o doamna picteaza obiectele din lemn de brad. Miniaturile si mobilierul provin din atelierul lui Mircea Ungureanu, unde motivele artei sasesti - trandafirul, laleaua, garoafa, clopoteii, arborele vietii, floarea pasiunii, frunzele - sint pastrate cu sfintenie, astfel ca obiectele din lemn sint copii fidele ale pieselor din muzeu.
Pentru amatorii de folclor, sfirsitul de saptamina se anunta plin la Sibiu. Festivalul International de Folclor A'Cintecele MuntilorA' continua pina duminica si ofera spectacole in fiecare seara, in Piata Mare. Serile de arta culinara le ofera gurmanzilor ocazia de a gusta bucatele celor 10 tari participante la festival, iar paradele de port popular, muzica si dansul pot fi admirate in mai multe spatii sibiene.
8.500 de exponate
Muzeul de Etnografie si Arta Saseasca A'Emil SigerusA' a fost inaugurat miercuri, intrind oficial in circuitul muzeelor Capitalei Culturale Europene. Desi functioneaza de mai mult timp, reprezentantii CNM ASTRA sustin ca, de abia acum, muzeul beneficiaza de un spatiu adecvat pentru expozitii si ca el a functionat mai mult ca depozit. Fondat in 1997, Muzeul A'Emil SigerusA' detine un valoros patrimoniu de peste 8.500 de piese apartinind culturii sasilor din Transilvania. Oana Timar