Inaugurarea expozitiei are loc cu ocazia Zilei Internationale a Muzeelor
Mobilier provincial francez din Provena, Normandia si Bretania
Vernisaj: vineri, 18 mai, orele 13.00
Durata: 18 mai - 1 iulie 2007
Muzeul National de Arta al Romaniei, Calea Victoriei, 49-53
Telefon: 314.81.19, 313.30.30
Program de vizitare: miercuri - duminica, 11.00- 19.00
Gratuit: - 18 mai si 19 mai 2007
- prima miercuri din fiecare luna
Sectia de Arte Decorative a Muzeului National de Arta al Romaniei organizeaza vineri, 18 mai, orele 13.00, vernisajul expozitiei Mobilier provincial francez din Provena, Normandia i Bretania, organizata cu ocazia Zilei Internationale a Muzeelor. Autoarea catalogului ce nsoete expozitia si curatorul acesteia este Elena Dobre, specialist in arte decorative.
Expozitia aduce in atentia publicului 13 piese de mobilier regional francez, databile in secolele XVIII - XIX. Ele fac parte dintr-o categorie aparte de mobilier, de productie provinciala, care nu a mai constituit pn acum subiectul vreunei expozitii.
Muzeul National de Arta al Romaniei a mai prezentat - in expozitii temporare sau in vechea expunere permanenta - piese de mobilier de stil realizate in mari centre urbane din Franta, Italia, Austria sau Rusia. Acum publicul are ocazia sa descopere pentru prima data mobilierul regional francez, cel mai bine reprezentat in colectia muzeului si totodata cel mai spectaculos si mai original.
Expozitia Mobilier provincial francez din Provena, Normandia i Bretania i propune s ilustreze faptul c n acest domeniu creativitatea, imaginaia i frumuseea nu au fost doar apanajul Parisului i al marilor stiluri, ci al ntregii Frane.
Mobilele regionale sunt puternic legate de mediul din care provin, datorit rolului funcional i a capacitii lor de a exprima caracterul local. Mobilierul provincial cuprinde piese rudimentare, dar i creaii complicate, bogat ornamentate, variante populare ale stilurilor consacrate.
Provincia cu mobilierul cel mai diversificat i cel mai bine reprezentat n expoziie este Provena, care a produs ncepnd cu secolul al XVIII-lea unul dintre cele mai pitoreti i vesele stiluri regionale, avnd ca centru principal oraul Arles. Stilul tipic provensal este cel nflorit, caracterizat de sculpturi fine i dense, cu linii arcuite i multe elemente vegetale, frunze i flori.
Normandia de Sus, mai aproape de Paris i de modelele sale, este mai receptiv la influenele venite din capital. Din cauza poziiei sale periferice, Normandia de Jos este n schimb mai conservatoare. Aici ntlnim un mobilier tratat ntr-o manier pragmatic, mai apropiat de nevoile cotidiene.
Dac n Normandia i Provena influena Parisului s-a resimit mai puternic prin preluarea de forme i ornamente Ludovic XV i Ludovic XVI, la polul opus din acest punct de vedere se afl Bretania, care i-a pstrat vreme ndelungat mobilierul tradiional cu forme masive i linii drepte.
Mai 2007