Bogat ornamentata, cu sculpturi si gravuri minutioase, adesea cu scene mitologice, fiinte fantastice, animale si plante, cu insertii din fildes si metale pretioase, fiind folosite de multe uneori esente de lemn rare si exotice, mobila indiana realizata dupa normele traditionale, desi nu foarte diferita ca forme si utilitate de cea occidentala, schimba radical orice spatiu. Multi pasionati ajung sa cheltuiasca sume fabuloase pentru interioare traditionale indiene, mobilierul realizat de maestri, artizanal, valorand enorm. Cel putin la fel de populare sunt si produsele de serie, respectand decoratiunile si tehnicile clasice. Acestea sunt la fel de frumoase, dar mult mai ieftine, iar numarul celor care produc sau importa mobila indiana este in crestere.
Cei care prefera un aspect mai rustic, mai natural, vor putea alege piese - paturi, scaune, mese, masute de cafea, taburete etc - din lemn exotic, cu decoratiuni bogate sau dimpotriva cu elemente decorative geometrice, mai simple, modele functionale si frumoase. La fel de inspirate sunt si accesoriile, precum cosurile impletite. Sunt insa persoane care ar prefera ceva mai bogat ca ornamentatie, si trebuie sa aleaga mobilierul patra, din lemn lucrat manual, placat cu metal alb sau metale pretioase gravate cu migala, in general cu scene din legendele indiene sau cu motive geometrice. Costisitor, dar deosebit de frumos, mobilierul patra era intalnit in trecut la curtile suveranilor sau era daruit celor cu ranguri inalte. La fel de frumoasa, dar ceva mai accesibila, este mobila lacuita realizata traditional in locuri ca Gujarat sau cea sculptata din Kashmir.
Pentru cei care vor o piesa specifica, o optiune indicata si usor de gasit este un dulap almirah, ce poate fi folosit pentru expunerea unor colectii de cristaluri, portelanuri ori pentru o colectie de carti pretioase. Dulapul almirah, masiv si bogat impodobit, cu sau fara geam, are de regula patru rafturi - sau mai multe - si culori naturale, nuantele lemnului folosit. La fel de interesante, si din aceeasi gama, sunt sifonierele si dulapurile cu multe sertare, masive si foarte inalte, in aceleasi nuante naturale, completate de minune de un set de scaune rustice si o masura de cafea, cu decoratiuni bogate sau cu intarsii din fildes, metale pretioase, alte esente de lemn. |
De un deosebit succes se bucura si mobilierul pictat, mai ales dulapurile inalte, care au pe usi scene diverse, realizate fireste manual de artizani cu experienta, ce penduleaza ca stil intre naivitate si folcloric, un astfel de dulap fiind deosebit de important mai ales in trecut, cand o casa bogata nu isi putea permite sa nu aiba o astfel de piesa. Scenele, in culori vii, reprezinta in general personaje in costume traditionale, scene romantice sau de lupta, sociale si istorice ori pur si simplu motive decorative geometrice, foarte bogate.
Paturile, in general cu baldachin, sunt sculptate din lemn de esenta cat mai fina, sunt joase si masive, dreptunghiulare, iar tabliile sunt transformate de sculpturi in adevarate broderii din lemn, uneori vopsite, alteori cu intarsii decorative si placari din metale pretioase. Patul indian, centrul camerei si un simbol important al caminului, trebuie sa aiba un dublu rol : decorativ si practic.
Cel putin la fel de importante sunt accesoriile si decoratiunile, mai ales sculpturile, realizate in general din lemn, dar si din metal, majoritatea avand tematica religioasa. Pe un plan secundar vin picturile si elementele decorative din ceramica, metale pretioase, fier forjat, sticla, majoritatea cu modele folclorice, vechi de sute de ani. Nu sunt niciodata folosite in exces pentru a nu micsora din efectul mobilierului.
Foto : rajasthancrafts.com ; purakashtha.com
Octombrie 2008