Gustav Stickley (1858 - 1942) a fost un designer de mobilier american, probabil cel mai cunoscut american care a fost asociat cu miscarea Arts & Crafts (Artizanat si Mestesuguri).
In 1880 Stickley conducea o fabrica de scaune in Binghamton, NY, iar la inceputul anilor 1900 incepe sa produca o linie de mobilier din stejar, cu piese viguroase si functionale; au fost deseori descrise ca fiind mobilier tip Mission, pentru ca se caracterizau prin simplitate si functionalitate. Gustav Stickley fondeaza in 1902 un lant de ateliere de mestesugari (asa a denumit atelierele in care fabrica mobilierul) si o revista, "Mestesugarul". Atelierele sale se distingeau in primul rand prin faptul ca produceau scaune reglabile, o mare varietate de piese de mobilier, suporturi pentru sursele de iluminare si alte accesorii decorative.
Dupa o raspandire foarte rapida, Stickley a dat faliment in 1915, iar mobilierul tip mission a inceput sa nu mai fie la moda. In cea de-a doua parte a secolului al XX-lea, munca lui Stickley a devenit din nou populara, multumita atentiei acordate din nou esteticii ce caracteriza miscarea Arts & Crafts.
Schitele de inceput ale lui Stickley erau influentate de mobilierul medieval si cel japonez. El sublinia nevoia de mobila de calitate, cu proportii bune, culori bogate si efecte decorative obtinute din textura deosebita a lemnului. Mobila produsa de Stickley era frumoasa, practica si durabila, iar acest stil a devenit repede foarte popular si copiat de alti producatori, mai ales ca mobilierul lui Stickley era scump pentru consumatorii din clasa muncitoare. Producatorii in masa au preluat elementele de design si au inceput sa faca piese de mobilier in acelasi stil, dar mult mai ieftin.
Mobilierul Stickley era simplu, cu linii verticale si orizontale puternice si aproape fara nici o decoratie in plus. Piesele erau durabile din cauza imbinarilor cu stifturi. Frumusetea mobilierului consta in principal in calitatea lemnului folosit - numai cele mai bune lemnuri tari din America, in principal stejar -, taiat in asa fel incat sa evidentieze textura fibrelor din lemn.