Era victoriana, numita dupa regina Victoria, nu si-a pierdut stralucirea din 1830 pana in secolul XX si nici secolul XXI nu o da uitarii. Mobila in stil victorian, cu influentele sale gotice, are finisaje intunecate, sculpturi elaborate si ornamente detailate, piesele de mobilier capatand un aer distins si unic.
Mahonul, palisandrul si stejarul au inceput sa fie noile materiale folosite la fabricarea mobilierului, inlocuindu-le pe cele vechi. De asemenea fierul si-a facut aparitia in componenta stilului victorian.
In 1828, Samuel Pratt obtinea un brevet pentru introducerea arcurilor in tapiteria scaunelor si canapelelor. Insa pentru a utiliza aceste arcuri forma acestora a suferit modificari. Scaunele si canapelele au fost facute cu picioare mai scurte.
In acelasi timp masinariile incepeau sa inlocuiasca pe alocuri munca oamenilor si in acest fel creatorii de mobilier nu mai intrau in contact direct cu clientii.
Cum recunoastem stilul victorian?
In primul si in primul rand dupa lemn. Deseori de culoare inchisa, materialul folosit fiind in special mahonul, palisandrul si stejarul. De asemenea, in unele cazuri, la fabricarea mobilei in stil victorian s-a mai folosit si lemnul de nuc si chiar bambus.
Aspectul caselor in intregime a suferit modificari in era victoriana, cu incaperi de regula mari ce cuprindeau adunate la un loc multe obiecte de lux, decoratiuni dantelate. Vitraliile erau de asemenea foarte apreciate.
Stilul victorian a patruns si in SUA influentand arhitectura caselor, iar interioarele cu mobilier de acest gen in tonuri de alb au fost adesea decoruri in filmele ce reprezentau printre altele caldura si bunastarea unui camin american.
Din frumusetea stilului victorian s-au inspirat si jucariile pentru copii, mobilierul papusilor Barbie fiind o reprezentare in miniatura a acestui gen, preferat si in acest caz in nuante de alb.