Cotidianul 'New York Times' anunta ieri: 'Idolul literar american, Kurt Vonnegut, celebru pentru romanele Abatorul cinci si Leaganul pisicii, ajunse clasice, a murit marti noapte, la virsta de 84 de ani'. Moartea scriitorului a fost cauzata de niste leziuni pe creier, dupa ce, cu citeva saptamini in urma, cazuse in apartamentul lui din Manhattan.
Idolul rebelilor americani
Kurt Vonnegut e descris, in aceeasi publicatie, ca un clasic al contraculturii americane, citit cu fervoare de studentii din toate campusurile din anii 60 si 70. 'The Guardian' evoca figura scriitorului prin doua trasaturi definitorii: un umanist si un sceptic cu simtul umorului. Amestecul de cinism, satira, umor si fantezie din romanele sale l-a transformat pe Vonnegut intr-o figura-cult, iar cartile lui si-au gasit cititori impatimiti timp de o jumatate de secol. A scris paisprezece romane, zeci de eseuri si povestiri, piese de teatru si articole. Din fiecare dintre ele razbate aceeasi convingere ca binele poate fi, in cele din urma, opus nebuniei si lipsei de sens al acestei lumi. A criticat de fiecare data irationalitatea si potentialul distructiv ale indivizilor si le-a opus un umor coroziv, eficient de fiecare data intr-o lume amenintata de catastrofe. Desi multe dintre romanele lui sint satire necrutatoare sau tragicomedii cu iz fatalist, construite dupa conventiile literaturii SF, nu exista nici o scriere in care umanismul si speranta sa nu fie reabilitate.
Un umanist de talia lui Asimov
Kurt Vonnegut s-a nascut in 1922, pe 11 noiembrie, intr-o famile cu origini germane din Indianapolis. A studiat biochimia la Cornell University si antropologia la Chicago University. A lucrat ca reporter pentru Chicagos City News Bureau si, in ultimii ani, a semnat luna de luna editoriale pe teme politice in publicatia progresista 'In These Times'. A participat la actiunile umanitare initiate de PEN Club, a preluat de la Isaac Asimov functia de presedinte onorific al Asociatiei Umaniste Americane si a ramas un umanist iremediabil pina la sfirsitul vietii. Despre romanele lui s-a spus ca au schimbat fata literaturii americane si ca sint mostre de literatura SF, care si-a depasit, prin Vonnegut, conditia de minorat.
Prizonier sub bombardament
In multe dintre scrierile lui, autobiografia se impleteste cu fantezia. Cea mai tulburatoare experienta, exploatata in romanul care i-a adus celebritatea, 'Abatorul cinci', a fost cea de prizonier de razboi in timpul bombardamentelor care au devastat Dresda, in 1945.
Vonnegut a fost unul dintre cei sapte prizonieri americani care au supravietuit dezastrului de la Dresda. Romanul, publicat in 1969, ajuns best-seller, l-a transformat pe Vonnegut intr-un lider informal al subversivilor din acei ani tulburi. Limbajul dur si franchetea descrierilor au scandalizat opinia publica si nu putine au fost librariile si bibliotecile din care cartea a fost exclusa.
Cele mai citite romane
Vonnegut a publicat primul roman, 'Pianul mecanic', in 1952. A scris si a publicat foarte repede alte treisprezece romane, cele mai cunoscute fiind 'Mama Noapte' (1961), 'Leaganul pisicii' (1963), 'Fii binecuvintat, domnule Rosewater' (1965), 'Abatorul cinci' (1969), 'Mic-dejunul campionilor' (1973) sau 'Cutremurul timpului', publicat in 1997. Dupa acest roman, Vonnegut a scris mai mult articole si eseuri. In 2005, ii apare o colectie de eseuri, 'Un om fara Tara', care a devenit, in scurta vreme, best-seller. Scriitorul primeste succesul cartii ca pe 'o cupa de sampanie la sfirsitul vietii'. Intr-o cariera de scriitor care se intinde pe o jumatate de secol, Vonnegut s-a apropiat de teme care pun fata in fata determinismul si liberul arbitru, absurdul existentei si salvarea prin binele care trebuie facut, chiar si atunci cind nimic nu-i garanteaza sansele.
Explicatia succesului profetului vesel al apocalipsei
Denisa Comanescu, editorul lui Kurt Vonnegut in Romania, explica succesul scriitorului printre cititori cit se poate de diferiti: 'S-a spus despre Vonnegut ca este un profet vesel al apocalipsei. Este autorul iubit de milioane de cititori, de la super-intelectuali la cei mai simpli'. Editorul dezvaluie secretul care-l face pe Vonnegut atit de prizat: 'Te regasesti in cartile lui si intotdeauna, la sfirsit, citesti si faci haz de necaz'. Povestea publicarii cartilor lui Vonnegut in Romania a inceput inainte de 1989 in colectia Globus a Editurii Univers, a continuat la Polirom, explica Denisa Comanescu, si apoi la Humanitas: 'Am inceput publicarea lui de cind eram la Polirom si cind am inceput colectia Raftul Denisei la Humanitas cu romanul de debut al lui Vonnegut, Pianul mecanic'. La aceeasi editura a aparut pina acum 'Bufoniada' si urmeaza sa apara 'Sirenele de pe Titan', 'Ocnasa', 'Cutremurul timpului' si volume de povestiri, a anuntat coordonatoarea colectiei Raftul Denisei.
Alina Purcaru