Considerata de multi a opta minune a lumii, Camera de Chihlimbar a fost creata de artizanii germani si rusi pentru a fi oferita tarului Petru cel Mare de catre regele Prusiei in 1716. Alcatuita dupa cum spune numele, din placi de chihlimbar poleite cu foite de aur, aceasta reprezenta la inceputul secolului al XVIII-lea, garantul prieteniei diplomatice dintre Friedrch I si aliatul sau rus.
Impresionanta Camera construita in intregime din acest material rar, a carei valoare s-ar ridica acum la peste 200 de milioane de dolari, a disparut fara urma in timpul celui de-al doilea razboi mondial si de atunci a intrat in randul celor mai vanate comori.
Chihlimbarul nu este o materie valoroasa atat prin sine cat este nestemata pentru istoria ce se poate pastra in el. Chihlimbarul este o adevarata capsula a timpului, aducand uneori in prezent imaginile unor vietati prinse in capcana lui lipicioasa inca din vremea dinozaurilor.
Pana in prezent, nimeni nu a reusit sa-i dea de urma, cu toate ca oamenii de stiinta au facut investigatii amanuntite pentru a o gasi. Din intreaga Camera s-a recuperat in 1997 doar o mica parte din placa de chihlimbar cu care aceasta fusese captusita. Se pare ca, un avocat din Bremen care intrase in posesia pretiosului obiect a incercat sa o vanda unui fost ofiter de marina. Din fericire, acesta facea parte dintr-un grup de arheologi care au sesizat imediat provenienta piesei si au trimis-o in custodia unui muzeu din Rusia.
Exista cateva teorii in legatura cu ce s-ar fi putut intampla cu ea. Unii cred ca in al doilea razboi mondial ambarcatiunea care transporta cele 27 de cufere cu pretioasa comoara s-a scufundat in mare. Altii sustin ca a ars in timpul bombardamentelor asupra castelului din Krolewiec, unde fusese ascunsa in timpul razboiului, ori ca s-ar afla intr-o mina de argint abandonata din Thuringia. Singurul lucru cu care toata lumea pare de acord intr-un final este ca sansele ca legendara Camera de Chihlimbar sa fie gasita sunt minime.
Daca nu a reusit sa o gaseasca, Rusia a hotarat sa recreeze Camera de Chihlimbar. Munca de reconstructie a inceput in anii '80 si a durat 25 de ani. Expertii rusi, supravegheati de profesorul Alexandr Juravlev, au refacut camera intocmai dupa cum a fost proiectata in urma cu 300 de ani. In prezent camera are o inaltime de 7 metri, o suprafata de 100 de metri patrati si 3 ziduri complet ornate cu ambra aleasa.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro